Nem feltűnő, de annál jelentősebb hír érkezett Németországból: a jövő héten esedékes Müncheni Biztonságpolitikai Konferencián nem vesz részt Emmanuel Macron francia államfő, és sokan a háttérben az Északi Áramlat 2 házvezeték miatti francia-német vitát sejtik a háttérben. Angela Merkel pozsonyi látogatása is inkább szólt a sok vitát kiváltó Északi Áramlat 2 megépítéséről. Pénteken ugyanis nagyon fontos döntés születhet az Európai Bizottságban.

 

Az Európai Bizottság ugyanis a korábbitól jóval szigorúbb ellenőrzés alá vonná az északi Áramlat 2 és egyben a gázimportot Európában. A héten Franciaország egyértelművé tette, hogy a németek ellenében inkább Brüsszelt támogatja a kérdésben, nem sokkal később pedig megérkezett a hír, hogy a francia elnök nem vesz részt a kétévente megrendezésre kerülő müncheni biztonságpolitikai konferencián.

 

Az Északi Áramlat 2 egy évi 55 milliárd köbméter földgáz szállítására alkalmas, mintegy tízmilliárd euróba kerülő földgázfolyosó a Balti-tenger alatt. Az orosz-német közös projekt megkerüli az összes tranzitországot, köztük Lengyelországot és Szlovákiát, és közvetlen az orosz földgáz legnagyobb piacára, Németországba szállít.

 

 hirdetes_300x300  

Amerika az orosz földgáztól való német függőségtől tartva ellenzi az Északi Áramlatot. Lengyelország emellett osztja a Visegrádi Négyek többi országának meglátását, miszerint Közép-Európa megkerülésével hatalmas tranzitbevételektől esnek el. Szlovákia nagyjából 650 millió eurónak inthet búcsút, ha az Északi Áramlat 2 megépül és üzembe áll.

 

Finnországban megkezdődött az Északi Áramlat 2 tengeri szakaszának lefektetése

 

Merkel lobbizni érkezett Pozsonyba

 

Németország azzal védekezik, hogy nem lesz függőség, mert diverzifikálja majd gázimportját, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy több forrásból szerzi majd be az energiahordozót, például amerikai cseppfolyósított gáz formájában.

 

Magyarország pedig – amellett, hogy Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter a födgázvásárlás diverzifikációja mellett tett fontos lépéseket az elmúlt héten – a Törökország felől orosz gázt hozó Török Áramlat megépítése mellett érvel.

 

Angela Merkel német kancellár pozsonyi látogatása tehát elsősorban az Északi Áramlat 2 megépítéséről szólt, mivel tudnia kellett, van-e esély arra, hogy közép-európai országok álljanak a csővezeték megépítése mellé Brüsszel ellenében. Nyilván felajánlotta Németország súlyát az uniós költségvetés vitájában, ahola  V4-ek többek között az agrártámogatások lefaragása ellen próbál lobbizni.

 

Öt európai nagyvállalat finanszírozza az ‘Északi Áramlat 2’ felét

 

A V4 miniszterelnökeinek nyilatkozataiból azonban nagyon úgy fest, hogy Merkel nem aratott sikert, legalábbis osztatlant. Mateusz Morawiecki például az USA-val való szövetség fontosságát hangsúlyozta, ami az Északi Áramlat 2 támogatásának elutasításaként értelmezhető. Orbán Viktor magyar miniszterelnök pedig hangsúlyozta, hogy a nagy döntésekkel meg kell várni az EP-választásokat – amit akár az Északi Áramlat 2 kérdésében felvetett brüsszeli szigorításra is lehet érteni.

 

Az Európai Bizottság mai döntése nem lesz automatikusan kötelező érvényű, a javaslat az Európai Parlament elé kerül, amely dönthet az ügyben. Ám kérdés, hogy ezt még megteheti-e jelenlegi összeállításában.

 

Kiska a V4 államfői csúcson: Nem kell a Nordstream 2, aggódunk Ukrajna jövőjéért

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!