Nyitókép forrása: businesstoday.com

 

Napközben az USA még elutasította annak lehetőségét, hogy több ország példáját követve felszállási tilalmat rendeljen el a Boeing 737 MAX8 és MAX 9 típusú utasszállító gépekre. Kína, Etiópia, Indonézia, Új-Zéland, az egész EU, Norvégia és késő délutántól már Kanada is kitiltotta légteréből az érintett modelleket, miután vasárnap fél év alatt a második MAX 8-assal történt végzetes légiszerencsétlenség.

 

Norvégia kárpótlást követel a Boeingtől, Csehország két MAX8-as Boeingtől tagadta meg a légtérbe való belépést a délután folyamán, ők végül a közel keletig repültek vissza.

 

Miután Kanada is bejelentette, hogy tiltólistára teszi az érintett gépeket, az USA is megadta magát. Valamivel este 8:00 előtt a Szövetségi Repülési Hivatal bejelentette, hogy minden MAX 8 és MAX 9-es modell további rendelkezésig a földön marad.

 hirdetes_300x300  

 

Donald Trump amerikai elnök közlése szerint a rendelkezés egészen addig érvényben lesz, míg „a Boeing nem áll elő a megoldással”.

 

A gépek félreállítása nem egyszerű logisztikai feladat, ugyanis az utasszállítás nem bénulhat meg, és vannak olyan légitársaságok, amelyek flottájának zöme épp a két tiltólistára került modellből áll. Trump elmondása szerint a megoldás érdekében együttműködnek Kanadával is.

 

Körkép.sk, BBC.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!