Nyitókép forrása: magyarorszag.ma

 

A helyszíni jelentések szerint nyugalomban zajlik a választás Ukrajnában az elnökválasztás első fordulójában, a befutásra esélyes jelöltek közül Volodimir Zelenszkij humorista és Julija Timosenko, a Haza (Batykivscsina) párt jelöltje már le is adta a voksát.

 

„Új élet kezdődik, korrupció és kenőpénz nélkül. Egy új országban, a változások országában. Mi ebben bízunk” – mondta az Ukajinszka Pravda hírportál szerint újságíróknak Zelenszkij. A jelöltek népszerűségi listáját heteken át magabiztosan vezető showman arra a kérdésre, hogy szerinte bejut-e a választás második fordulójába azt válaszolta, hogy nem tudja, erről az országnak kell döntenie.

 

A TSZN hírtelevízió tudósítása szerint Timosenko szavazata leadása után szűkszavúan csak annyit mondott, hogy bízik a sikeres és gazdag Ukrajnában, majd mindenkinek jó hangulatot kívánt. Férje hozzátette, hogy Szlovákiában az ország történelmében első alkalommal nyerte meg nő az elnökválasztást Zuzana Caputová személyében.

 hirdetes_300x300  

 

Az UNIAN ukrán hírügynökség jelentés alapján az egyik kijevi szavazókörben dolgozik megfigyelőként a tavaly augusztusban elhunyt John McCain amerikai szenátor özvegye, Cindy McCain. A néhai szenátort „Ukrajna nagy barátjaként” emlegették, a 2013-2014-es kijevi Majdan-tüntetéseken is ott volt és buzdító beszédet mondott a demonstrálók előtt.

 

A rendőrség közlése szerint 39 ezer rendőrt vezényeltek ki a szavazókörökhöz a rend biztosítására. Csernyihiv megyében egy férfi Molotov-koktélt dobott az egyik szavazókörben a fülkébe. A tüzet eloltották, senki sem sérült meg, a férfit őrizetbe vették. A szavazás menetében az incidens nem okozott komolyabb fennakadást.

 

Közben az OPORA és a CSESZNO választásokkal foglalkozó ukrán civil szervezetek máris jeleztek néhány szabálysértést. Két szavazókörben Voliny, illetve Rivne megyében nem engedték be az OPORA megfigyelőit a nyitás előtti reggeli választási bizottsági ülésre. Volt néhány szavazókör, amelyik késve nyitott ki, volt, ahol túl korán nyitották ki a szavazólapokat tartalmazó széfet, illetve olyan szavazókör is, amelyik nem kapott elég szavazólapot. Zsitomir megyében egy szavazókörben személyigazolvány nélkül szavaztak. Néhány helyen rejtett agitációt is feljegyeztek.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!