Nyitókép forrása: HNonline.sk

 

Volodimir Zelenszkij humorista, az ukrán elnökválasztás második fordulójának esélyese azt az ígéretet tette választóinak, hogy győzelme esetén első elnöki teendői között lesz az Ukrajna NATO-felvételéről szóló referendum kiírása.

 

Zelenszkij szerint az „ukrán nép egyértelműen az Európába vezető utat választotta”, kiemelte ugyanakkor, hogy a NATO-hoz való csatlakozás kérdésében „össznemzeti egyetértésre van szükség”. Saját bevallása szerint igyekszik meggyőzni az ország keleti részében élő orosz anyanyelvűeket, hogy lépjenek túl a NATO-val szembeni ellenérzéseiken.

 

Petro Porosenko jelenleg regnáló elnök, aki Zelenszkijjel mérkőzik meg az elnökválasztás második fordulójában, szintén az NATO felé elkötelezett, csakhogy személyét gyakran hozzák összefüggésbe az ukrán politikát átszövő korrupcióval, amely már olyan méreteket ölt, hogy egyes USA képviselők korábban megfenyegették Kijevet: ha nem változtat a helyzeten, és a nemzetközi pénzügyi mentőcsomagok nem oda kerülnek, ahova azokat szánták, leveszik a kezüket Ukrajnáról.

 hirdetes_300x300  

 

Zelenszkij több között azt is megígérte, hogy előrehozott parlamenti választásokat ír győzelme esetén. Ez egyébként teljesen logikus, az egykamarás ukrán parlament, a Rada nagy részét Porosenko tartja befolyása alatt.

 

Az ukrán elnökválasztások második fordulójára árpilis 21-én, húsvétvasárnap kerül sor.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.