Nyitókép: teraz.sk

 

Új időszámítás kezdődik Ukrajnában. Egy új, de bizonytalan korszak köszönt keleti szomszédunkra. A lakosság belefáradt az Oroszországgal való konfrontációba, a korrupcióval szembeni harc gyenge eredményeibe, ezért egy teljesen új, politikai amatőrt küld a legmagasabb választott tisztségbe. Mégpedig a színész és komikus Volodymyr Zelenskýt.

 

Kryvyj Rih városának 41 éves szülötte meggyőző fölénnyel nyerte az előzetes felmérések szerint az ukrán államfőválasztást, melynek második fordulójában legyőzte a regnáló államfőt. Petro Porosenkot.

 

A választási részvétel az előzetes információk szerint meghaladta az 58 százalékot.

 hirdetes_300x300  

 

Az exit poll adatai szerint, melyeket a 112 televízió közölt, a választók 74 százaléka szavazott Zelenskyjre, Porosenkóra pedig 26 százalék.

 

A TNS Kantar ügynökség felmérése szerint Zelenskyj az összes régióban legyőzte a jelenlegi államfőt, úgy az oroszul beszélő keleten, mint délen is jóval nagyobb támogatást szerzett. Míg keleten Zelenskyj 88, délen pedig 86, addig nyugaton 52 százalékot szerzett. Kijevben a felmérések szerint a válaszadók 60 százaléka szavazott rá.

 

A nemzet szolgája című sikeres tévésorozat sztárja, melyben Zelenskyj  az ukrán államfőt is játszotta, most mindezt élesben is kipróbálhatja – reagál az ukrán sajtó az előzetes várakozásokra. Ukrajnának tehát minden valószínűség szerint olyan államfője lesz, aki politikailag teljesen zöldfülű, de mindez nem akadályozta meg az embereket abban, hogy óriási fölénnyel mégis rá szavazzanak.

 

Porosenko az exit poll eredmények közzététele után már elismerte vereségét.

 

A kárpátaljai magyarság többsége az első és a második fordulóban is Zelenskyjre voksolt, Porosenko ellen főleg az oktatásügyi törvény miatt fordultak.

 

ČTK/Körkép.sk/M1, Híradó

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!