Nyitókép forrása: kyivpost.com

 

Volodimir Zelenszkij, a vasárnapi ukrán elnökválasztás győztese felszólította a kormányt és a Naftogaz állami energivállalatot, hogy kezdjenek tárygalásokat a Nemzetközi Valutaalappal a lakossági gázárak csökkentéséről – azok ugyanis május 1-jétől jelentősen megemelkednének.

 

A lakossági gázárak témája az elnökválasztási kampány egyik sarkallatos pontja volt. Az IMF a többmilliárdos pénzügyi segélycsomagokért cserébe a gázárak „korrekcióját“ követelte meg az ukrán kormánytól.

 

Az IMF hosszúlejáratú „mentőhitele“, amit még 2017-ben fogadtak el, azóta sem került az ukrán államhoz, mert az egyik feltétele épp a gázárak belpiaci árának növelése lett volna. Ukrajnában a gáz árát hatalmas állami támogatással és beavatkozásokkal mesterségesen alacsonyan  tartották. Ez azonban rengeteg visszaélésre adott lehetőséget. Voltak, akik természetes személyként családi házba vezettették be a gázt, de közben ipari mennyiségben fogyasztották azt, a valóságban pedig eladták a földgázt a feketepiacon.

 hirdetes_810x300  

 

Az IMF tavaly decemberben fogadta el Ukrajna számára az újabb pénzügyi mentőcsomagot 3,9 milliárd dollár értékben, arra reagálva, hogy Petro Porosenko és az ukrán kormány elkezdte a földgáz árának emelését. Most május elején újabb 15 százalékkal drágítanák meg az energiahordozót.

 

A teljes képhez hozzátartozik, hogy még Zelenszkij a kinevezett elnök. Az is fontos szempont, hogy előrehozott parlamenti választásokat is ígért a kmpányában, miközben a jelenlegi kormánykaibnetben még a jelenlegi elnök, Porosenko emberi ülnek. A gázárak csökkentése/emelése következményeit és felelősségét tehát nem neki kell viselni.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!