Nyitókép forrása: 24.hu

 

Tizenöt ember, köztük 6 gyerek halt meg egy robbanásban Srí Lanka keleti részén, egy szélsőséges iszlamista csoport rejtekhelyén. A rendőrség szerint a halottak között három nő is volt, akik vélhetően a dzsihadisták családtagjai lehettek.

 

A helyiek szerint több a robbanást követően több órán át hallottak lövöldözést. Később hivatalosan is megerősítették, hogy a biztonsági erők és fiatal dzsihadisták közt tört ki lövöldözés ugyanabban a körzetben.

 

A tűzpárbaj egy razzia során robbant ki. A hatóságok jelentések robbanómellényeket, bombákat, detonátorokat és fémgolyókat és egy drónt is találtak. A razzia több helyszínen zajlott.

 hirdetes_300x300  

 

Az incidensre nem messze a múlt vasárnapi, véres terrortámadások egyik helyszínétől került sor, a muzulmán többségű Sainthamaruthu városában. A rajtaütés pénteken kora reggel kezdődött. A detonációra a fegyveres erők kiérkezésekor került sor, majd tűzpárbaj alakult ki a hatóságok és a dzsihadisták között. Mikor szombat hajnalban a robbanás helyszínén elkezdték a nyombiztosítást, a rendőrök 15 holttestet találtak, akik között vélhetően a dzsihadisták családtagjai is ott vannak, de néhány kereszttűzbe került civil is, akiknek semmi közük nem volt a támadásokhoz.

 

A srí lankai hatóságok a merényletek óta országszerte tartanak razziákat, a BBC közlése szerint a rendőrség úgy gondolja, hogy az Iszlám Államnak még több tucat követője van az országban.

 

A körzet, ahol a robbanás történt nincs messze a vasárnapi merénylet megszervezőjeként emlegetett radikális iszlám prédikátor, Zahran Hashim otthonától. Hasim a vásárnap halt meg a húsvéti robbantások egyikében.

 

A múlt vasárnapi merényleteket követően Srí Lanka országos rendőrfőkapitánya és a védelmi minisztérium egyik magasrangú tisztviselője lemondott hivataláról, a miniszterelnök. Ranil Wickremesinghe állítása szerint ő maga kulcsfontosságú hírszerzési információkhoz nem jutott hozzá időben, ezért nem tudott időben reagálni a robbantásokra.

 

BBC.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!