Nyitókép: Balra – virágzó medvehagyma (Allium ursinum), jobbra – virágzó őszi kikerics (Colchicum autumnale)/Profimedia.cz

 

Az öt mérgezett személy közül hárman az intenzív osztályra kerültek. A mérgezés akár halálos kimenetelű is lehet.

 

A zlíni Tomáš Baťa Kórházban az elmúlt hetekben öt olyan pácienst láttak el, akik a medvehagyma levelet helyett tévedésből az erősen mérgező őszi kikerics leveleit ették meg – számolt be a Novinky.cz.

 

 hirdetes_300x300  

„Hárman közül az intenzív osztályra kerültek, de szerencsére komolyabb következmények nélkül megúszták a mérgezést. Az mérgezés jeleinek lecsengése után a pácienseket hazaengedtük“

 

– idézte a hírportál a zlíni kórház szóvivőjét.

 

A mérgezés jelei

 

A mérgezettek között volt egy középkorú házaspár, akik azt mondták az orvosnak, hogy a közeli kavicsbánya közelében szedett medvehagymából ettek. A mérgezett levelek elfogyasztása után pár órával hánytak, hasmenésük volt, gyengék és dehidratáltak voltak.

 

A kikericsmérgezés jelei általában a fogyasztás után kettőtől öt óráig jelentkeznek. A mérgezett személynek az emésztési problémák mellett a vérkeringésével is lehetnek gondjai. Mivel az őszi kikerics kolchicin alkaloidot tartalmaz, ezért a fogyasztása halálos kimenetelű is lehet.

 

A medvehagymát a gyöngyvirág levelével is összekeverik

 

A zlíni intenzív osztály orvosa szerint a medvehagyma leveleit nemcsak az őszi kikericcsel szokták összekeverni az emberek, de a gyöngyvirággal is, ami szintén mérgező. Az orvos szerint a medvehagyma szedése közben éppen olyan óvatosnak és figyelmesnek kellene lennünk, mint gombaszedésnél.

 

„Mindkettő nagyon csalóka lehet“

 

– zárta le az orvos.

 

Novinky.cz

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.