Nyitókép forrása: euractiv.com

 

Annak valószínűsége, hogy Nagy-Britannia az EU része marad, nagyjából 20-30 százalék – véli Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke, aki a Gazeta Wyborcza lengyel lapnak nyilatkozott. Tusk szerint a britek új referendumon akár az EU-ban maradásról is dönthetnek.

 

„Ahogy a 2016-as népszavazás megváltoztatta az 1975-ös [EGK-ben maradásról szóló] néspzavazást, úgy a 2016-ost előbbit is felülírhatja egy következő referendum”

 

fogalmazott. Nagy-Britannia 1973-ban lépett be az Európai Gazdasági Közösségbe, az EU elődjébe, majd 1975-ben népszavazást tartottak a kilépésről.

 

 hirdetes_300x300  

Tusk azért is bizakodó, mert a Brexit valódi hatásairól a 2016-os népszavazás előtt nem folyt nyilvános vita, csak utána. Paradox helyzetnek ítélte, hogy a Brexit felerősítette az unió-párti erőket.

 

„Ma van rá esély, hogy semmilyen Brexit se legyen, és erre nagyjából 20-30 százalék esélyünk van, ami soknak számít.

 

Jelenleg Nagy-Britannia a londoni törvényhozásban uralkodó patthelyzet miatt novemberig tolta ki a tényleges kilépés határidejét. Eredetileg március végén kellett volna a briteknek elhagyniuk az EU-t. Ráadásul, ha nem történik jelentős változás, az EP-választást is meg kell tartaniuk, miközben az Európai Parlament már szétosztotta Nagy-Britannia képviselői helyeit a többi ország között.

 

Körkép.sk, CTK

Megosztás:
Címkék: brexit Donald Tusk

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!