Nyitókép: zaol.hu

 

Több ezer nemzeti érzelmű lengyel állampolgár tüntetett Varsóban az amerikaiak nyomása ellen, mely szeretné elérni, hogy Lengyelország kártalanítsa a holokauszt alatt vagyonuktól megfosztott zsidók leszármazottait.

A tüntetők menete az amerikai nagykövetséget is célba vette. A cseh hírügynökség szerint szélsőjobbosoknak titulált résztvevők nehezményezik, hogy az USA belefolyik más ország belügyeibe, és a „zsidó érdekeket” Lengyelország érdekei elé helyezi.

A nemzeti érzelmű lengyel tüntetők, kiegészülve a Jog és Igazságosság (PiS) kormánypárt szimpatizánsaival hangsúlyozzák, hogy Lengyelország a második világháború idején a náci Németország áldozata volt, és nem igazságos most Lengyelországtól követelni, hogy kártalanítsa a zsidó áldozatokat, amikor Lengyelország soha semmilyen kártérítést nem kapott ezzel kapcsolatban a németektől.

 

Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő mindezt meg is ismételte Mlawa városában, az ottani kampánygyűlésén. „Nem engedjük, hogy bárki bármilyen kártérítést kapjon, mivel mi vagyunk azok, akik kártérítésre lennénk jogosultak,” idézte a miniszterelnököt a PAP hírügynökség.

 hirdetes_300x300  

 

Lengyelországban a második világháború kezdetekor 3,2 millió zsidó élt. Több mint 3 millióan közülük életüket vesztették a holokauszt során.

 

A szóban forgó amerikai törvény előírja az amerikai külügyminisztériumnak, hogy jelentést készítsen a Kongresszus számára arról, hogy a világ több tucat országában miként teljesítik a 2009-ben aláírt Terezíni deklarációt, mely restitúcióra, vagy vagyoni kártérítésre szólít fel.

 

A lengyel szélsőjobb szerint a zsidó szervezetek mintegy 300 milliárd dollár értékű követeléssel állhatnának elő.

 

ČTK

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!