Nyitókép forrása. Foxnews.com

 

Donald Trump amerikai elnökről nevezik el Izraelben azt a települést, ami a vitatott státuszú Golán fennsíkon kap helyet. Az USA nemrég ismerte el hivatalosan, hogy az évtizedekkel ezelőtt elfoglalt Golán-fennsík Izraelhez tartozik – közölte a Fox amerikai hírtelevízió.

 

Jeruzsálem Trump Izraellal kapcsolatos politikája miatt tisztelte meg ezzel a gesztussal az amerikai elnököt. A névválasztást javaslatként Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök terjeszti majd a törvényhozás elé.

 

A Golán-fennsíkot Izrael 1967-ben, a hatnapos háború végén foglalta el Szíriától, azóta folyamatosan telepítik be az izraeli családokat a térségbe. A terület kulcsfontosságú katonai stratégiai szempontból is: aki uralja a magaslatot, az lépéselőnybe kerül ellenségével szemben.

 hirdetes_810x300  

 

A Golán-fennsík Izraelhet tartozásának elismerése nem az első ilyen döntése az amerikai vezetésnek. Tavaly elismerték Jeruzsálemet is, mint az ország fővárosát, amit sokan a nemzetközi egyezmények megsértéseként értelmeztek, tekintve, és amiatt, hogy Jeruzsálem egy része palesztinok által lakott terület, sokan a konfliktusok kiújulásától tartottak. Az amerikai nagykövetség 2018 májusában  költözött átt Tel Avivból Jeruzsálembe.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!