Nyitókép forrása: pestisrácok.hu

 

Heinz-Christian Strache, a nyugaton szélsőjobbosnak tartott Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnöke, Ausztria alkancellárja finanszírozási botrányba keveredett. A német sajtó (köztük a baloldali Der Spiegel) olyan videót hozott nyilvánosságra, amelyen Strache egy orosz oligarcha unokahúgával egyezkedik kampánypénzekről és arról, hogyan szereznének nagyobb sújt az osztrák médiában, hogy így segítsenek az FPÖ népszerűsítésében.

 

Az azért rendkívül beszédes, hogy a 2017-ben, rejtettkamerával készített felvétel épp az EP-választásokat megelőző héten került nyilvánosságra. Egyes baloldali lapok szerint pedig Strache „Orbán mintájú médiabirodalmat alakítana ki”.

 

A felvétel szerint Strache és tárgyalópartnere állítólag többek között arról tárgyalt, hogy Ausztria legolvasottabb lapjában, a Kronen Zeitungban az orosz oligarcha 34 százalékra emelné tulajdonrészét. Ezenkívül különböző társulásokon keresztül a párt részére rendelkezésre bocsátott pénzforrásokról is szó esett.

 hirdetes_300x300  

 

A nyugat-európai baloldali média már tudni véli, hogy Sebastian Kurz osztrák kancellár meg kívánja szakítani az együttműködést Stracheval, azt azonban nem lehet tudni, mennyire hiteles ez az információ, és hogy pontosan mit is jelent. Kurz Osztrák Néppártja (ÖVP) már harmadik éve kormányoz az FPÖ-vel.

 

Egyébként pártoldaltól függetlenül, Ausztriát többször bírálták már rendkívül szoros üzleti és személyi kapcsolatai miatt Oroszországgal. Rengeteg orosz érdekeltségű osztrák vállalat működik (pl. a Strabag is ilyen), az Északi Áramlat 2 megépítésének költségeinek egy részét szintén egy osztrák konszern finanszírozta. Mindez azokban az időkben is érvényes volt, amikor még a baloldal kormányozta Ausztriát.

 

A videó itt tekinthető meg.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!