Nyitókép: origo.hu

 

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta a rendeletet a parlament feloszlatásáról, az előrehozott választásokat pedig július 21-re tűzte ki. 

 

Az UNIAN hírügynökség közlése szerint Zelenszkij a parlamenti frakciókkal való egyeztetés után tűzte ki az előrehozott választások időpontját. A parlament feloszlatásának okai között említette azt, hogy az ukrán Rada (a Nemzeti Tanács ukrán megfelelője) 2016-tól gyakorlatilag többségi koalíció nélkül működik, illetve hogy a választók állami intézményekbe vetett bizalma hihetetlenül alacsonya: mindössze 4 százalék.

 

Zelenszkij kezdeményezésére a választási törvényben a következő szavazás időpontján kívül más változásokra is számítani lehet. A parlamenti küszöböt 3 százalékra csökkenthetik a jelenlegi 5 százalékról. Ukrajnában vegyes rendszerű a parlamenti választás van érvényben, a 450 fős Rada képviselőiből 198-at egyéni körzetben választanak meg a többit pártlistás szavazáson. Zelenszkij eltörölné a rendszert, és csak pártlistás szavazást vezetne be. Pártjának, a Nép Szolgájának ez jó hír lenne: egyéni körzetekben nem tudna sikert elérni. Ukrajnában egyébként az a hír járja, hogy az egyéni körzetekben nagyban megy a szavazatvásárlás – amellett, hogy a sikert arató képviselők később a kampányukat finanszírozó oligarchákat szolgálják ki.

 hirdetes_300x300  

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!