Nyitókép: MTI/EPA/Christian Bruna

 

Az osztrák államfő kedd esti televíziós beszédében arra kérte az osztrákokat, hogy az elmúlt napok belpolitikai botrányai nyomán ne forduljanak el a politikától, vegyenek részt a vasárnapi európai parlamenti választásokon. Alexander Van der Bellen Ausztria megcsúfított képének helyreállítására szólított fel minden felelős tisztségviselőt.

 

A bécsi Hofburgból közvetített nyilatkozatában az elnök hangsúlyozta, hogy a múlt pénteken nyilvánosságra került, Heinz-Christian Strache azóta lemondott szabadságpárti (FPÖ) elnököt és alkancellárt kompromittáló videofelvétel alapján nem szabad általánosítani, nem szabad azt mondani, hogy ilyen a politika, ilyenek a politikusok.

 

 hirdetes_810x300  

A politikusokat azért választották meg, hogy becsületes, helyes döntéseket hozzanak, példaként kell szolgáljanak, nem csak a kamerák előtt – állapította meg.

 

„A legtöbb politikus ebben az országban így is tesz. Meg vagyok győződve, hogy senki se megy a politikába azért, hogy határokat lépjen át”

 

– vélekedett.

 

Sokkal inkább az emberek életét szeretnék jobbá tenni, és ennek a célnak sok mindent alárendelnének – tette hozzá.

 

„Olykor letérnek erről az útról, átlépnek határokat, megsértenek embereket, lerombolják a bizalmat. Ebben az értelemben bocsánatot kérek azért a képért, amelyet a politika magáról kialakított”

 

– hangsúlyozta Van der Bellen.

 

Az államfő szerint most az a feladat, hogy helyreállítsák az Ausztriáról kialakult képet. A bizalom újjáépítése csak közösen sikerülhet – hívta fel a figyelmet. Felszólított minden felelős tisztségviselőt, köztük a politikusokat, hogy arra gondoljanak, mit tehetnek Ausztriáért, ne pedig arra, hogy használ-e ez vagy az a megválasztásuknak.

 

„Kedves osztrák férfiak és nők! Arra kérem önöket, ne forduljanak el undorral a politikától, (.) és ne felejtsenek vasárnap elmenni szavazni az európai parlamenti választáson”

 

– fejezte be beszédét az osztrák elnök.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.