Külügyek

Így játssza le a Republic 67-es úton című slágerét a 67-es főút (videó)

Magyarországon és Kelet-Európában először építenek akusztikus aszfaltot, ami a Republic ikonikus dalát szólaltatja meg.

Nyitókép:

 

A Magyar Építők bejárást tartottak az akusztikus útszakaszt is tartalmazó 67-es főúton, melyet a Strabag Építő Kft., a Strabag AG. és a Soltút Kft. alkotta konzorcium kivitelez.

Hirdetés(x)

 

A beruházásnak köszönhetően Magyarországon és Kelet-Európában először építenek akusztikus aszfaltot, ami a Republic ikonikus dalát, a 67-es úton című slágert szólaltatja meg.

 

A zenélő aszfalt esetében ugyanolyan aszfaltot terítenek le, mint bármelyik másik útszakaszon, ám itt a felületet egy gyémántvágóval bemetszik kereszt irányban. A hang magassága pedig a barázda mélységétől és az egymáshoz viszonyított távolságától függ.

 

 

Egy valódi hangszerhez hasonlítva az aszfaltba vésett mélyedések képezik a kottát, a kocsi gumija a gitár húrja, az autó karosszériája pedig maga a hangszer. Ha ráhajt az autós a keréknyomnyi vagy teljes sávon elterülő „bitumen kottára”, akkor felcsendül a dallam.

Hirdetés(x)

 

A legjobb „zenei élményt” akkor érhetjük el, ha 80 km/órás sebességgel hajtunk rá a hangjeggyel megjelölt 500 méteres szakaszra. Az akusztikus burkolatot a Somogybabod közelében lévő szakaszon alakították ki a szakemberek.

 

 

A 67-es út négysávosra bővítésével 33,2 km hosszúságú gyorsút jön létre az M7-es autópályától Kaposvárig, ezáltal megvalósul Somogy megye székhelyének gyorsforgalmi elérhetősége.

 

Magyar Építők

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Kövessen minket