Nyitókép forrása: cnn.com

 

Az osztrák parlament mai ülésén megvonta a bizalmat Sebastian Kurz (ÖVP) kancellártól. Kurz megpróbált kisebbségi kormányt alakítani, miután korábbi koalíciós partnere, az Osztrák Szabadságpárt videóbotránya és az ÖVP ultimátuma miatt kilépett a kormányból.

 

Csakhogy Kurz ellen a törvényhozás a szociáldemokrata SPÖ javaslatára bizalmi szavazást tartott, amelyen Kurz ellen szavaztak a szociáldemokraták, a liberális ellenzék, az ellenzéki Jetzt és a meghurcolt FPÖ is.

 

Mindezek fényében Ausztriában szakértői kormány veszi át az államigazgatást az előrehozott választásokig, amelyre várhatóan szeptemberben kerül majd sor. A minisztereket és a megbízott miniszterelnököt Alexander Van Der Bellen nevezi majd ki, várhatóan minden releváns parlamenti pártból kerülnek majd ki megbízott miniszterek.

 hirdetes_300x300  

 

Sebastian Kurz pártja, az ÖVP egyébként épp tegnap ért el történelmi eredményt az EP-választásokon, ahol az összes érvényes szavazat harmadát vághatta zsebre.

 

Ausztriában 1945 óta összesen 185 alkalommal próbálkoztak meg kormánnyal szembeni bizalmatlansági indítvánnyal, egyik sem volt sikeres.

 

CTK

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.