Nyitókép forrása: news.cgtn.com

 

Délután Peter Pellegrini kormányfő is megérkezett Brüsszelbe, ahol a tagállamok vezetői soron kívüli uniós csúcsot tartanak az EP-választások eredményének kiértékelése céljából, illetve elkezdik a tárgyalásokat az Európai Bizottság új elnökének megválasztását illetően.

 

A lehetőségek között szerepel egy nem túl régi, íratlan szabály, amit ma csúcsjelölti rendszerként emlegetnek. Eszerint az EB elnökét a legtöbb mandátumot szerző európai frakció adja. Természetesen a jelöltre rá kell bólintania az Európai Tanácsnak, majd az Európai parlamentnek is.

 

Pellegrini a sajtónak nyilatkozva elmondta, nem érzi úgy, hogy a csúcsjelölti rendszer bármire is kötelezné.

 hirdetes_300x300  

 

„Nem tekintjük Szent Bibliának a csúcsjelölti rendszert. (…) A legjobb jelölt legyen az Európai Bizottság elnök”

 

fogalmazott a szlovák miniszterelnök.

 

A csúcsjelölti rendszerrel a visegrádi országok, Franciaország és Olaszország sem ért egyet. Aszerint ugyanis a német Manfred Weber kerülne az EB élére. A franciák azonban a német túlsúlytól tartanak, a V4 pedig Weber túlzottan liberális, bevándorláspárti retorikája miatt tartja alkalmatlannak a posztra.

 

Könnyen előfordulhat, hogy a franciák megpróbálják majd megvétózni az Európai Néppárt német jelöltjét, ám az utóbbi hetekben a németek kedvét kereső brüsszeli vezetők többször megemlítették, hogy nem tartják kizártnak a minősített többséggel történő szavazást sem – ez esetben nincs vétójog.

 

Emmanuel Macron francia elnök nem véletlenül keresi most a visegrádiak társaságát: szeretné elkerülni, hogy a németek kivegyék a képletből a tagállamok vétójogát. A korábbi hírek szerint Macron a Brexit levezénylésével megbízott uniós tisztviselőt, Michel Barniert látná szívesen az EB elnöki székében, cserébe fel is ajánlotta, hogy a szlovák szociáldemokrata (és nem mellesleg Frans Timmermanns mellett dolgozó) Maroš Šefčovič lehet az új uniós külügyi főmegbízott (kvázi külügyminiszter). Ezt a pozíciót jelenleg Federica Mogherini tölti be.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!