Nyitókép: Medgyesi Milán/Origo

 

Büntetőeljárás keretében, szakértők bevonásával vizsgálják, mi vezethetett a szerda esti dunai hajóbalesethez – mondta Pál Adrián rendőrezredes.

 

Az elsüllyedt hajó fedélzetén 33 dél-koreai turista és a kéttagú, magyar személyzet tartózkodott. A 33 főből 2 fő idegenvezető, 31 fő pedig turista. A balesetet követően hét fő kimentésére került sor azonnal, akiket három különböző kórházba szállítottak el, a helyszíni ellátást követően. A megtalált hét holttest azonosítása folyamatban van. 21 főt továbbra is keresnek – közölte Pál Adrián rendőrezredes rendkívüli sajtótájékoztatóján.

 

 hirdetes_300x300  

Közölte, szerda este 21.05-kor történt a baleset és az első bejelentés 10 perccel később érkezett a tevékenységirányítási központhoz. Az ütközés után a Hableány nevű hajó oldalára fordult és nagyon gyorsan, hét másodperc alatt elsüllyedt.

 

Az MTI kérdésre azt közölték, a Viking Sigyn hajó „svájci illetőségű céghez tartozik”, kapitánya pedig ukrán állampolgár, akit már meghallgattak a balesettel kapcsolatban.

 

A hét holttest közül kettőt azonosítottak

 

A Dunán történt hajóbalesetnek eddig hét halálos áldozatát találták meg, a kimentett hét túlélő dél-koreai állampolgár – közölte Pál Adrián, majd hozzátette: a halottak közül két áldozatot sikerült azonosítani.

 

Elmondta: az elsüllyedt Hableány turistahajón 35-en tartózkodtak: 22 nő, 12 férfi és egy gyermek. A kapitányon és a matrózon kívül a többiek turisták, illetve idegenvezetők.

 

Pataki Zsolt Gábor tűzoltó ezredes arról beszélt, hogy a Duna teljes déli szakaszán folyik az áldozatok és a lehetséges túlélők felkutatása; felvették a kapcsolatot a szerb hatóságokkal is.

 

A baleset előtt a Hableány fordult a Viking Sigyn elé 

 

A dunai hajóbaleset felvételein az látszik, hogy az ütközés előtt a Hableány turistahajó befordult a Viking szállodahajó elé, azt követően történt a tragédia – közölte Pál Adrián.

 

A felvételeket értelmezve elmondta: a videón az látható, hogy „hegymenetnek, északnak” tart mindkét hajó, és amikor beérnek a Margit híd két pillérje közé, a Hableány „valamilyen oknál fogva” befordul a Viking elé, a Viking pedig megborítja a kishajót, amely hét másodperc alatt elsüllyed.

 

Az ezredes közölte, amíg a hatóságok szakemberei a helyszínre érkeztek, addig civilek a balesethez közeli hajókról mentették a vízbe esett embereket.

 

MTI/M1

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!