Nyitókép forrása: TASR/Michal Svítok

 

Peter Pellegrini (Smer) kormányfő ma találkozott Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnökkel moszkvai hivatalos látogatása keretében.

 

A szlovák delegáció tagja Peter Žiga (Smer) gazdasági miniszter is, aki a Roszatom elnök-vezérigazgatójával ír alá majd egy memorandumot a nukleáris energetika közös fejlesztéséről, illetve az orosz TVEL és a Szlovák Villamosművek szintén szerződést kötnek nukleáris fűtőelemek vásárlásáról öt éves futamidővel.

 

A moszkvai székhelyű TVEL vállalatról annyit érdemes tudni, hogy nukleáris fűtőelemeket gyárt többek között a mohi, a jászlóapáti, a csehországi temelíni és Dukovany atomerőművekbe.

 hirdetes_300x300  

 

A gáz lesz a központi téma

 

Pellegrini nem csak Medvegyevvel, hanem Vlagyimir Putyin orosz elnökkel is tárgyalni fog a nap folyamán. A találkozó egyik legfontosabb témája az orosz földgáz importja lesz. Oroszország több más uniós tagállammal összefogva ugyanis már nagyban építi a Nord Stream 2 (Északi Áramlat 2) gázvezetéket, amely Oroszországból a Balti-tengeren át közvetlenül Németországba szállít földgázt.

 

Az új korridor gyakorlatilag feleslegessé teszi az Ukrajna irányából érkező gázvezetéket, amely Moszkva szempontjából az ukrán vezetés miatt egyébként is problémásnak minősül. Ha Ukrajna felől nem érkezik jelentősebb mennyiségű gáz az Északi Áramlat 2 megépítése után, akkor Szlovákia több százmillió euró tranzitbevételtől esik el (lévén, hogy tőlünk Nyugatra már nem rajtunk keresztül jutnak majd hozzá az energiahordozóhoz). Egyes források szerint a szlovák állam 400 millió, más források szerint 740 millió eurós bevételkiesésre számíthat.

 

Gazdasági egymásrautaltság

 

A SME napilap szerdai összefoglalójában azt is kiemeli, hogy a Slovnaft pozsonyi olajfinomító gyakorlatilag kifejezetten az orosz kőoalaj finomítására lett kialakítva. Szoros a függés a szlovák autóipar és az orosz piac között is. Bár a nagyszombati PSA és a pozsonyi VW gyára viszonylag kisebb számú autót értékesít Oroszországban, a zsolnai KIA-t már jobban megviselték az oroszellenes szankciók és az orosz gazdaság korábbi megroppanása. Az egykor több mint 70 ezres autóexport kicsivel több mint 30 ezerre olvadt.

 

Az oroszellenes szankciók, és az olcsó kőolaj okozta orosz pénzügyi gondok miatt míg 2014 előtt Oroszország a negyedik legfontosabb kereskedelmi partnere volt Szlovákiának, mára a kilencedik helyre csúszott vissza. Szlovákia egyébként több mint 4 milliárd euró értékben exportál évente Oroszországba, többek között autókat, elektronikus eszközöket és gépeket, kaucsukot és kaucsuk-termékeket, valamint még nem teljesen kimerült nukleáris fűtőelemeket.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!