Nyitókép forrása: 24.hu

 

Pászkán Zsolt, a Külügyi és Külgazdasági Intézet külső elemzője, Románia-szakértő a Hír TV-nek nyilatkozva elmondta, hogy az incidens hátterében területfoglalás állhat, amelynek középpontjában a ma már elnéptelenedett tanyavilág, Úz-völgye található, amely a Hargita megyei Csíkszentmárton és a Bákó megyei Dormánfalva között.

 

„Ez egy sovinizmusba csomagolt területfoglalás volt, azt gondolták, hogy ha oda telepítenek néhány román keresztet – mert sírjuk ott nincs – azzal lenyúlhatják az egész falut”

 

Hozzátette azonban, hogy a háttérben felmerül egy George Simion nevű román férfi  (és független európai parlamenti képviselő) szerepe is, aki az elmúlt tíz évben Moldva Köztársaságban borzolta a kedélyeket Románia és Moldova egyesülése kapcsán. Ehhez olyannyira jól értett, hogy a románellenességgel nem vádolható moldovai hatóságok is ötször kiutasították az országból. A szakértő utalt rá, hogy ezt a tevékenységét nem „magánvállalkozásként” végezte, ráadásul nemrég átirányították Székelyföldre, ahol az ottani románok nagy szószólója lett.

 

 hirdetes_300x300  

Pászkán Zsolt felhívta a figyelmet, hogy magyarországi részről is felmerült egy név, aki szorosan kötődik az incidenshez. Őt Ladó Andreának hívják, akit tavalyelőtt azért kapott fel a magyar ellenzéki sajtó, mert kifütyülte Orbán Viktort Tusnádfördőn, majd – állítólag – emiatt lerántották a földre.

 

A magyar liberális sajtóban emiatt celebként ünnepelt Ladónak köszönhető, hogy amikor már a román hatóságok hivatalosan is elismerték volna a dormánfalvi polgármester parcellafoglalásának törvénytelenségét, az ügy sovén mederbe terelődött, és a rendezés meghiúsult.  Ladó Andrea és társai május végén egy óra erejéig fekete zsákokkal takarták le az úzvölgyi katonatemető román parcellájának illegálisan elhelyezett keresztjeit és a román emlékművet.

 

Ráadásul a már említett George Simion is megjelent, aki – az ő verziója szerint – számon akarta kérni Ladóékat, mire a temetőnél őrt állók „bántalmazták”. Az ügyben rendőrségi feljelentés is történt, a csíkszentmártoni alpolgármesterre a rendőrök éjjel törték rá az ajtót, és a rendőrségi erődemonstráció miatt az RMDSZ fel is mondta az együttműködési megállapodást a román kormánypártokkal.

 

Így a román parcella ügye országos politikai kérdés lett, Ladó és Simion közreműködésének köszönhetően pedig ha úzvölgyi sírgyalázásról van szó, a román sajtó csak a feketezsákos incidensekről számol be, a mostani magyarokat érő atrocitásokról és a temető honvédsírjainak meggyalázásáról nem, vagy csak torzítva.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!