Nárcisz
  • HUF: 368.35
  • USD: 1.17
  • 8 °C
  • 13 °C
Külügyek

Kitört a Sinabung vulkán, hatalmas pánikot keltett a 8 kilométeres hamuoszlop (Videó)

Szumátra szigetén marad a készültség, a hegy lábánál élőknek egészségügyi maszkot kell hordaniuk

Nyitókép forrása: independent.co.uk

 

Szumátra szigetén készültséget rendeltek el vulkánkitörés veszélye miatt, miután vasárnap a Mount Sinabung hatalmas hamuoszlopot kezdett el kilövellni magából az ég felé 8 kilométeres magasságba.

 

A tűzhányó vasárnapi mozgolódása egyelőre nem járt vulkánkitöréssel, de az indonéz hatóságok a kitörés veszélyének nagysága miatt hétfőn fenntartották a készültség eredeti, magas fokát. A hamufelhő feltörését több utórengés követte.

 

A hegy lábánál élőknek a hatóságok utasítása szerint zárt helyen kell tartózkodniuk és egészségügyi maszkot kell viselniük.

 

 

A Sinabung a délkelet-ázsiai térség egyik legaktívabb tűzhányója, bár 2010 előtt vagy négyszáz évig szunnyadt. 2018 februári kitörésekor sokan meghaltak, több ezer embernek pedig el kellett hagynia otthonát. Négy évvel korábban ugyanilyen súlyosságú kitörésre került sor. A vulkántevékenység erőteljes földrengésekkel párosult, amelyek több települést leromboltak.

 

A mostani kitörésnek egyelőre – hivatalosan – nincsenek halálos áldozatai vagy súlyos sérültjei. Indonéziában egyébként több mint 130 aktív vulkán található, e tekintetben az ország világcsúcstartó. Az indonéz szigetek a csendes-óceáni Tűzgyűrű térségének egy kiemelkedően aktív területe.

 

A Tűzgyűrű a Csendes-óceán partvidékén végigfutó sávszerű régió, amely az egymás alá bukó tektonikus lemezek miatt rendkívül aktív tűzhányók és földrengések szempontjából.

 

Independent.co.uk, Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Kövessen minket