Nyitókép: MTI/AP/Luca Bruno

 

A Párizs–Berlin–Brüsszel-tengelytől eltérő európai uniós politikát, valamint kiemelt kapcsolatot szorgalmazott Washington és Róma között Matteo Salvini olasz miniszterelnök-helyettes, a Liga kormánypárt vezetője az amerikai fővárosban, ahol Michael Pompeo külügyminiszter és Mike Pence alelnök fogadja hétfőn.

 

Salvini megérkezésekor olasz újságíróknak rögtönzött sajtótájékoztatóján kijelentette: látogatásának célja, hogy Olaszország ismét Washington első számú partnere legyen az EU-ban.

 

„Olaszország akar lenni a legjelentősebb partnere Amerikának az európai kontinensen nemcsak a gazdasági és kereskedelmi kapcsolatok terén, hanem a közös világnézet jegyében is, amely az emberi értékeket, a munkát, a családot, a jogokat jelenti”

 

 hirdetes_300x300  

– hangoztatta az olasz miniszterelnök-helyettes.

 

Liga és a Trump-kormányzat közötti közös pontként a migráció ellenőrzését, az iszlám terrorizmus elleni küzdelmet, az adóreformokat, a helyi gazdaság megerősítését, a nemzeti ipar védelmét és támogatását emelte ki.

 

Salvini megjegyezte, hogy a jelenlegi olasz kormány nem elégszik meg többé „morzsákkal”, amelyeket eddig Brüsszelben kapott.

 

„Másképpen látjuk Európát, mint a Berlin–Párizs–Brüsszel-tengely, amelynek eddigi politikája soha nem látott munkanélküliséghez, és precedens ellenőrzés nélküli migrációhoz vezetett”

 

– mondta az olasz politikus.

 

Salvinit magyar idő szerinti délután Michael Pompeo külügyminiszter fogadja, majd az olasz miniszterelnök-helyettes az amerikai adóreformok egyik kezdeményezőjeként ismert, a Trump-kormányzathoz közeli Grover Norquisttal találkozik. Este Salvinit a Fehér Házban Mike Pence alelnök várja.

 

Olasz sajtóelemzések szerint Salvini „bíborosként” érkezik Washingtonba, és „pápaként” távozhat, ha a Trump-kormányzatnak sikerül „meggyőznie” őt arról, hogy a következő hónapokban borítsa fel az M5S-szel közös kormányt, és adjon esélyt magának arra, hogy ő legyen a római kormányfő.
MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!