Nyitókép forrása: invisible-dog.com

 

Benjamin Natenjehu izraeli kormányfő hétfőn arra szólította fel Európát, hogy „automatikus szankciókat” rójon ki Iránra, amiért megszegte az iráni atomalku szerinti, maximálisan felhalmozott uránkészlet nagyságára vonatkozó korlátozás megszegéséért – deül ki a Reuters hírügynökség beszámolójából.

 

Az iráni atomalkut egyébként az USA még tavaly felmondta, ám az Európai Unió, különösen Németország, Franciaország és Nagy-Britannia (az olcsó iráni olaj kedvezményezettjei), valamint Oroszország és Kína a megőrzése mellett foglalt állást.

 

Most, hogy Irán is bizonyíthatóan megszegte az alku rá eső részét, Izrael szerint elérkezett az idő, hogy az európaiak is szankcionálják Teheránt. Egyébként Izrael rendszeresen támadja a Szíria területén lévő iráni, vagy az Irán által támogatott fegyveres csoportok állásait, amelyek időközönként rakétákat lőnek ki izraeli területekre.

 hirdetes_810x300  

 

Az atomalku szerint Irán legfeljebb 300 kilogramm alacsony dúsítású uránt halmozhat fel. Bírálói, elsősorban az Egyesült Államok és Izrael szerint Teherán valójában az atomalku 2015-ös megkötésekor sem mondott le teljesen nukleáris programjáról.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!