Nyitókép forrása: pxhere.com

 

A tudósok a nyugat-afrikai Burkina Fasóban genetikailag módosított szúnyogokat engedtek ki a természetbe a malária elleni harc jegyében – írta a BBC. A próba a várakozások szerint segít majd megérteni a betegség titkait. A szúnyogok nem képesek a szaporodásra.

 

A kísérletre az Burkina Faso-i kormány is rábólintott, egyelőre egetlen települést érint, egy kisvárost az ország nyugati felében. Természetesen a genetikailag módosított szúnyogok miatt sokan bírálják a kísérletet, nem tudni, lesz-e egyáltalán haszna, vagy hordoznak-e magukban az egyedek előre nem látott veszélyeket.

 

A kísérlet megszervezői szerint a szúnyogok „bevetése” nem a malária terjedésének visszaszorítását szolgálja, helyette viszont értékes adatokat kapnak majd a fertőzésről.

 hirdetes_300x300  

 

Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint évente 2 millió ember fertőződik meg maláriával, negyedük nem éli túl a betegséget. A legtöbb megbetegedés a szubszaharai régióban és Afrika trópusi részein történik, az öt év alatti gyermekek különösen nagy veszélynek vannak kitéve. A kórokozót a nőstény szúnyogok terjesztik.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!