Nyitókép forrása: abcnews.com

 

Az ukrán titkosszolgálatok az oroszbarát szeparatisták által ellenőrzött területen elfogták, majd az ukrán kormányerők által ellenőrzött területre hurcolták a 2014-ben lelőtt MH17 malajziai utasszállító elleni támadás feltételezett irányítóját.

 

2014. július 17-én feltehetően ukrán szeparatista erők BUK-1 önjáró rakétát lőttek egy utasszállító repülőgépre, amely Amszterdamból tartott Kuala Lumpurba. A támadásra donyecki területen, az ukrán-orosz határ közelében Sznyezsone városánál került sor, és 298 halálos áldozatot követelt – nem volt túlélő. Az ukránok és az oroszok kölcsönösen egymást vádolták a gép lelövésével.

 

A BBC brit közszolgálati média szerint Volodimir Csemakot, az Ukrajna területén lévő Sznyezsone városának korábbi légvédelmi parancsnokát vették őrizetbe a MH17 lelövéséért az ukrán titkosszolgálatok. Június 30-tól sznyozsenei lakásában tartották fogva, majd kicsempészték a felkelők által ellenőrzött területről.

 hirdetes_300x300  

 

Kijev egyelőre nem kommentálta a BBC értesüléseit. A holland, belga, maláj, ausztrál és ukrán nemzetközi vizsgálóbizottság megállapítása szerint BUK-1-es föld-levegő önjáró rakétával lőtték ki a gépet, feltehetően oroszbarát szeparatisták.

 

Az ügyben megjelent Bellingcat-riportok szerint a lövedék kilövésére alkalmas haditechnika orosz területről ment át Ukrajnába arra a szántóföldre, ahonnan a rakétát útnak indították. A haditechnikát az 53. orosz légvédelmi dandár szállította a helyszínre Kurszkból. A támadás után visszavonták őket orosz területre.

 

A múlt hónapban a nemzetközi vizsgálóbizottság bejelentette, hogy az MH17 katasztrófájáért négy embert ítélnének el, három orosz és egy ukrán katonát, akiknek szerepe kulcsfontosságú volt az ellenségesnek vélt utasszállító lelövésében.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.