Nyitókép forrása: bloomberg.com

 

Az eddig ellenzéki oldalon lévő Új Demokrácia nevű jobbközép párt nyerte a választásoka Görögországban az első exit pollok (urnázás utáni felmérések) szerint.

 

A Kiriakosz Mitszotakisz vezette mozgalom minden jel szerint legyőzte Alekszisz Ciprasz görög baloldali miniszterelnök pártját, a Szirizát (Radikális Baloldal Koalíciója).

 

Az Új Demokrácia az exit pollok szerint a leadott voksok 38-42 százalékát szerezte meg, míg a Sziriza 26,5-31,5 százalékos eredményre számíthat.

 hirdetes_810x300  

 

Az első hivatalos részeredményekre vasárnap késő este számíthatunk.

 

Az előrejelzések szerint a szélsőjobboldali Golden Dawn párt és a nacionalista, oroszbarát Görög Megoldás pártja mindketten elérik a parlamentbe jutáshoz szükséges 3 százalékos küszöböt. Janisz Varufakisz korábbi pénzügyminiszter baloldali pártja, a MeRA256 is 3 százalék feletti eredményre számíthat. .

 

A szintén baloldali Mozgalom a Változásért párt várhatóan a voksok 6-8 százalékát gyűjti be, a kommunista párt pedig 5-7 százalékot kaphat.

 

Alkeszisz Ciprasz jelenlegi kormányfő azután tűzött ki előrehozott választásokat Görögországban, hogy pártja súlyos vereséget szenvedett a helyhatósági és EP-választáson is. Ciprasz kormányzása nem volt épp Görögország legjobb időszaka, egybe esett az uniós és IMF-segélycsomagok miatti megszorító intézkedések hullámával, és bár az ország jelenleg viszonylag jó hírnévnek örvendhet a tőzsdéken, uniós viszonylatban a munkanélküliség továbbra is Görögországban a legmagasabb, 18,1 százalék (Eurostat).

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!