Mária
  • HUF: 346.53
  • USD: 1.18
  • 20 °C
  • 28 °C
Külügyek

Lemondott az észak-macedón különleges ügyészség vezetője

Az ügyészséget azért hozták létre, hogy a Gruevszki miniszterelnöksége idején történ lehallgatásokat kivizsgálja

Nyitókép forrása: tvkoha.tv

 

Lemondott az észak-macedón lehallgatási botrány kivizsgálásával megbízott különleges ügyészség vezetője, Katica Janeva, mert nem akar “a különleges ügyészség munkájának és országa európai uniós jövőjének az útjába állni” – közölte értesülését a Vesti. mk macedón hírportál.

Hirdetés(x)

 

A különleges ügyészséget 2017-ben állították fel azért, hogy kivizsgálja a Nikola Gruevszki miniszterelnöksége idején, 2014-ben történt lehallgatások ügyét.

Hirdetés(x)

 

A 2014-es választások után a Zoran Zaev jelenlegi kormányfő vezette, akkori ellenzéki balközép Macedóniai Szociáldemokrata Szövetség (SDSM) választási csalással vádolta meg Nikola Gruevszki akkori miniszterelnököt és a mögötte álló jobboldali koalíciót. Ezt követően Gruevszki államcsínnyel gyanúsította meg Zaevet, aki válaszlépésként közzétette Gruevszkinek és a kormány több magas rangú tisztségviselőjének illegálisan lehallgatott telefonbeszélgetéseit, amelyek szerinte azt bizonyítják, hogy a jobboldali Belső Macedón Forradalmi Szervezet – Macedón Nemzeti Egység Demokratikus Pártja (VMRO-DPMNE) az utóbbi években több választáson is csalt, és törvényellenesen hallgatta le több mint 20 ezer ember telefonját.

 

Az ügyészség élére a politikai pártok konszenzusát követően Katica Janevát nevezték ki, ám azóta a jobboldali ellenzék többször is elfogultsággal vádolta, és emiatt megkérdőjeleződött, illetve ellehetetlenült a különleges ügyészség munkája is.

 

Katica Janeva hétfőn kiadott közleményében megtiszteltetésnek nevezte a kinevezését, ám felhívta a figyelmet arra, nem tűrheti, hogy a nevét “alibiként használják a különleges ügyészség jövőjének akadályozására, illetve az ország európai integrációjának megállítására”. Hozzátette: lemondása akkor lép érvénybe, amikor a parlament új törvényi keretet biztosít a különleges ügyészség munkájára, és megválasztja utódát.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Kövessen minket