Nyitókép: MTI

 

A május 29-i hajókatasztrófa vizsgálata során felvett tanúkihallgatási jegyzőkönyvek szerint az előzésre vonatkozó hajózási szabályok mellett a vízen való találkozás, illetve a hajóútvonalak keresztezésének a szabályait is megsérthette a Viking Sigyn kapitánya – számolt be a Magyar Nemzet.

 

A hajózási szabályzat (hsz) szerint a találkozás vagy az előzés csak akkor engedhető meg, ha a hajóút szélessége – valamennyi helyi körülményt és más hajók mozgását is figyelembe véve – kétséget kizáróan elegendő az egyidejű áthaladáshoz, de az áradó Duna miatt nem volt elég hely egyszerre két hajónak a Margit híd alatt – írta a lap.

 

 hirdetes_300x300  

Az ukrán kapitány ehhez képest nemcsak a veszélyt, hanem az ütközést sem észlelte. Amerikai utasai kiabáltak neki, hogy elütött egy kisebb hajót. Még akkor sem tudta pontosan, hogy mi történt, amikor a mögötte érkező Viking Ingi vezetője rákérdezett nála.

 

A Sigyn mögött érkező Viking Ingi hajóvezetője 21 óra 9 perc 57 másodperckor, vagyis több mint 3 és fél perccel a baleset után oroszul hívta a Sigynt. „Itt vagyok. Jura, mi történt?”, Csaplinszkij válasza: „Összeütköztem valami hajóval. Látsz valamit mögöttem?” A válasz: „Mögötted semmit nem látok”, majd az Ingi megállás nélkül áthajózott a hullámsírba küldött Hableány, illetve a felső fedélzetéről a vízbe esett, illetve ugrott utasok felett, írta a Magyar Nemzet.

 

Szakértők szerint a Sigyn vezetőjének nemcsak a radaron, hanem szabad szemmel is látnia kellett a Hableányt, azt, hogy útvonaluk metszi egymást, és tudnia kellett, hogy a Hableány a hajózási előírások szerint nem változtathat útirányán, neki pedig lassítania kellett volna. A folyami hajózás hírközlését biztosító, ellenőrző és irányító Navinfo diszpécserei tanúvallomásukban is ezt erősítették meg. Vagyis a Viking Sigyn érkezett hátulról, a Hableány jobbról előrébb haladt tőle.

 

A lap írása szerint a szállodahajón utazó amerikai turisták észlelték az ütközés veszélyét és megrázó történetekről számoltak be. A hajó elején álló Katherine B. G. nyilatkozatából kiderült, hogy amikor hirtelen megpillantotta a Hableányt, annyira közel volt, hogy tudta, össze fognak ütközni. „A másik hajón láttam, hogy emberek integetnek […], kiabáltak” – mondta el nyilatkozatában az amerikai nő, aki elárulta, hogy látta a szerencsétlenül járt utasok arcát is.

 

Pamela P. A. az ütközés utáni pillanatokról úgy fogalmazott: „A kis hajó (az ütközés következtében) befordult a nagy hajó elé, majd a jobb oldalára fordult és elsüllyedt. A kis hajó a nagy hajó bal oldalán jött fel a vízfelszínre (egy másik szemtanú szerint a Hableány feneke bukkant ki egy pillanatra – a szerző), néhány embert láttam a vízben. […] Ők ekkor még életben voltak […], mentőmellényeket dobtak be nekik […], a hajó (a Hableány) a jobb oldalára fordult, az összes mellény feljött a vízre, de egy ember sem.

 

Magyar Nemzet

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!