Nyitókép forrása: janes.com

 

Az Egyesült Államok pénteken hivatalosan és végleg kilépett a rövid- és közepes hatótávolságú nukleáris rakéták korlátozásáról szóló megállapodásból, az úgynevezett INF szerződésből. Az oroszok szerint „súlyos hibát követtek el”.

 

Washington súlyos hibájának tartja a lépést a Szergej Lavrov vezette orosz külügy, amely nyilatkozatában azt is közölte, hogy az USA „propagandakampányt folytatott” Oroszországgal szemben, azzal vádolva, hogy megsérti az egyezményt.

 

Az 1987-ben aláírt egyezmény az 500-5500 kilométeres hatótávolságú rakéták korlátozását írta elő. Oroszország Washington szerint 2014-től megsérti a megállapodást újtípusú, névleg 480 kilométere hatótávolságú rakétarendszerével (az egyezmény a fejlesztést és a teszteket is tiltja).

 hirdetes_300x300  

 

A szakértők többsége úgy véli, hogy Oroszország valóban megsértette a megállapodást, ám az USA (az Obama-adminisztráció hibája miatt) éveket várt a bizonyítékok bemutatásával a nyugati szövetségeseknél, ezért – az iraki háború „tömegpusztító fegyvereiből okulva”, hivatalosan nem adtak hitelt Washington szavának.

 

Oroszország látva Európa tétlenségét és az USA tántoríthatatlanságát ezután erkölcsi igazát mutatva tárgyalásokat kezdeményezett a szerződés megmentése érdekében – mikor már nyilvánvaló volt, hogy abból az USA biztosan kilép.

 

Az INF szerződés fenntartása gyakorlatilag egyik félnek sem állt érdekében. Az ugyanis csak a két nagyhatalomra vonatkozott, Kínára, Pakisztánra, Indiára például nem. Ez aggasztott Moszkvát. Az USA a kínai fegyverrendszerek távol-keleti ellensúlyozása miatt akart megszabadulni az INF béklyójától.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!