Nyitókép: videoblocks.com

 

A szibériai tűzvész nemcsak a közeli városok és falvak lakóit sújtotta, de a tajgán élő állatokat is. A Greenpeace környezetvédő szakemberei szerint a tűzvész sújtotta szibériai erdőkben mintegy 13 ezer vadállat élt – megközelítőleg 5500 rénszarvas, 300 medve, 2700 szarvas, 1500 jávorszarvas, valamint további kérődzők.

 

A Greenpeace saját blogjában arról ír, hogy „ha nem is pusztult el az összes állat a tűzvész során, a felperzselt területeket így is, úgy is el kellett hagyniuk“.

 

 hirdetes_810x300  

Ezen a véleményen van Alexandr Kondratov, az Irkutszki Állami Mezőgazdasági Egyetem docense is.

 

„Némelyik állatnak, elsősorban a patásoknak és a nagyobb ragadozóknak általában sikerül elmenekülniük a tűz elől. A ragadozó madarak és a fák üregeiben, odvaiban fészkelő madarak azonban elpusztulnak. A menyétféléknek ugyan sikerül elrejtőzniük a tűz elől, de az égéstermékek belélegzésétől nagyon gyakran elpusztulnak“.

 

Kondratov elmondása szerint az erdőtüzet átvészelő állatok is szenvedni fognak, ugyanis az életterüket és a környezetüket ért károk hatalmasak.

 

A szakemberek előrejelzései szerint emiatt az állatok az emberek által lakott területekre fognak vándorolni.

 

„Miért vándorolnának az erdőkben lárvákat, hangyákat és bogyókat keresve, ha élelmiszermaradékokkal teli hulladéklerakók is léteznek?“

 

– tette fel a kérdést Kondratov.

 

A tudósok szerint az állatokon a vadászkvóták és a tűz sújtotta területeken végzett erődirtások korlátozásával lehetne segíteni.

 

„Az Irkutszk térségében mintegy három millió hektárnyi erdő égett le. Ha pedig figyelembe vesszük az egy évnyi fakivágást is, akkor hat millió hektárnyi, az állatok számára alkalmatlan területről beszélünk”

 

– jelentette ki Kondratov.

 

HNonline.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!