Nyitókép forrása: blogs.bu.edu

 

Az orosz munkaügyi hivatal 2021-re jelentősen csökkenti azoknak a munkaköröknek a számát, amelyeket nem tölthetnek be nők a hatályos törvények szerint. Ilyen például a mozdonyvezető, a traktorista vagy a hajókon végzett munka.

 

Oroszországban még a Szovjetunió idején tiltották meg 456 fajta munkakör vállalását összese 39 ágazatban. Ilyen ágazatok voltak a nehézgépipar, bányászat, vegyipar vagy a bonyolult géprendszerek kezelése.

 

Az orosz duma által most elfogadott törvénymódosítás azonban 2021. január elsejétől a tiltott foglalkozások listáját mindössze 100-ra csökkenti. A hatályba lépéstől számítva az orosz hölgyek vezethetnek majd nagy-tehergépjárműveket, traktorokat,szolgálhatnak a tengerjáró hajókon.

 hirdetes_300x300  

 

Azután sem engedélyezik nekik,hogy hegesztőként, bányászként vagy tűzoltóként dolgozzanak, bár ezekben az ágazatokban azonban két év múlva adminisztratív-menedzseri munkaköröket már betölthetnek.

 

A Szovjetunió 1974-ben fogadta el nők számára tiltott foglalkozások listáját, arra hivatkozva, hogy meg akarják őket és „reprodukciós képességeiket” védeni a túlzottan igényes fizikai munkáktól. Az azóta eltelt időben, a mostani alkalmat leszámítva csak egyszer módosították a listát, 2000-ben, röviddel Vlagyimir Putyin hatalomra kerülése után.

 

Oroszországban a nők átlagban 30 százalékkal kapnak kisebb fizetést, mint a férfiak,a szociológiai kutatások pedig azt mutatják, hogy a társadalom még mindig fontosnak tartja a foglalkozások nemek szerinti megkülönböztetését és szétválasztását.

 

CTK

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!