Nyitókép forrása: euractiv.com

 

Emmanuel Macron francia államfő kedden kijelentette, ideje lenne, hogy Európa átértékelje Oroszországhoz való viszonyát. Egy lépés szerinte lehetővé tenné „ellenőrzés alatt tartani” Moszkva nagyhatalmi ambícióit, és elkerülni, hogy Európa egy újabb hidegháború közepén találja magát. Macron egy nappal a G7-es csúcs után mondott beszédet Biarritzban több ország diplomatái előtt.

 

Macron azt nem vetette fel, hogy el kellene törölni az EU által, a Krím annexiója miatt kivetett oroszellenes szankciókat. Azt azonban elmondta, hogy „újabb szankciók nem állnak Európa érdekében”.

 

A francia elnök azt állítja, hogy Oroszország további elszigetelése súlyos stratégiai hiba lenne. Épp ez okozta ugyanis, hogy Moszkva és Peking szorosabbra vonták viszonyukat az elmúlt időszakban, illetve hogy Oroszország újra megnövelte befolyását Szíriában, Líbiában és Afrika más területein.

 hirdetes_300x300  

 

Macron épp a múlt héten találkozott személyesen Vlagyimir Putyin orosz elnökkel. Mindketten az ukrán béketárgyalások szükségességét hangoztatták (az ukrán háború halálos áldozatainak hivatalos száma épp a napokban lépte át a 12 ezret).

 

Macron egyúttal új globális gazdasági rend kialakítására szólította fel a nemzetközi közösséget. Szerinte az USA gazdasági lépései „megrengették a nemzetközi politikai rendet”.

 

Kijelentette, hogy a Nyugat globális hegemón helyzetének hanyatlását éljük meg napjainkban, amelyhez a nyugati hatalmak által elmúlt évszázadban elkövetett hibák vezettek.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.