Nyitókép forrása: Vox.com

 

Brazília nemzetközi nyomásra hatvan napra betiltotta a tarlóégetést és a tűzzel való erdőirtást az Amazonas vidékén, hogy hatékonyabban tudják felvenni a harcot az őserdőket pusztító lángokkal – írja a BBC.

 

Jair Bolsonaro brazil elnök már aláírta az erről szóló rendeletet. A jövő héten az érintett dél-amerikai országok is tárgyalóasztalhoz ülnek az ügy megvitatására – a megmentésre szoruló őserdők nagy része Brazília határvidékén található.

 

A környezetvédők hasztalannak tartják az elnöki rendeletet, mivel a tűzzel történő erdőirtások zömét illegálisan végzik, a hatóságoknak pedig nincs kapacitásuk (vagy akaratuk) fellépni a törvénysértők ellen.

 hirdetes_300x300  

 

Az Amazonas vidékét nagykiterjedésű, áthatolhatatlan erdőségek és őserdők borítják, amelyek nem csak azért különlegesek, mert több tízezer állat- és növényfajnak adnak otthon (páratlan biodiverzitás), hanem mert ezek az erdők nagyban hozzájárulnak a légkörben lévő szén-dioxid megkötéséhez jelentősen lelassítva a klímaváltozást.

 

Bár az Amazonas mentén a mezőgazdasági és bányászati célú erdőégetések nem ritkák, a tavalyi évhez képest 77 százalékkal több tűz alakult ki a térségben.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!