Nyitókép forrása: euronews.com

 

Ma délelőtt kormányalakításra kapott megbízást Mattarella olasz államfőtől Guiseppe Conte, miután a „rendszerellenes és populista” Öt Csillag Mozgalom koalíciós megállapodásra jutott a balközép Demokrata Párttal.

 

A hoppon maradt Matteo Salvini, a Liga elnöke, korábbi belügyminiszter, aki épp az előrehozott választások kieszközlése érdekében lépett ki a kormányból, azt nyilatkozta:

 

Olaszok tízmilliói elképedve nézik azt a szégyenteljes színházat, amellyel az Öt Csillag és a Demokrata párt a bársonyszékeket készül szétosztani egymás között.

 

 hirdetes_300x300  

Gazdasági kutyaszorító

 

Az ANSA olasz hírügynökség közlése szerint Giuseppe Conte régiúj olasz miniszterelnök elsődleges prioritásként a 2020-as költségvetés elfogadását jelölte meg az új kormány számára. Nem véletlenül. Épp a költségvetés volt a gyújtópontja a mostani kormányválságnak. Az olaszok eladósodottsága a második legnagyobb az EU-ban, Brüsszel pedig igyekszik kényszeríteni Olaszországot, hogy leszorítsa kiadásait.

 

Csakhogy az olasz gazdaság helyzetén az állami kiadások növelése az egyetlen dolog, ami rövidtávon segíthetni. Az ördögi kör ott zárul be, hogy ha az államadósság elszáll, akkor a pénzügyi piacok feketelistára teszik Olaszországot, amelynek következményei beláthatatlanok – az EU számára is.

 

Nem véletlenül került be a költségvetési tervezetbe az áfaemelés szükségessége, és az sem véletlen, hogy Matteo Salvini még a költségvetés elfogadása előtt akart előrehozott választásokat tartani. Egyszerűen nem akarta elvinni a balhét egy olyan intézkedésért, amit nem nagyon tudott kikerülni – legalábbis koalícióban biztosan nem.

 

Fontos kiemelni, hogy Giuseppe Conte csütörtöki beszédében sem az áfaemelés elkerüléséről, hanem az ellene való harcról beszélt, így az olasz embereknek és cégeknek nem sok jót ígér az Öt Csillag és a baloldali Demokrata Párt kormányzása.

 

A politika túlélésért bármit

 

Az Öt Csillag Mozgalmat a mainstreami pártok rendszerellenesnek, oroszbarátnak (szó szerit oroszbérencnek) nevezték korábban, beleértve a Demokrata Pártot is. Hogy ez a mozgalom végül épp az EU (és a pénzpiacok) elvárásainak kiszolgálójává vált, jól mutatja az olasz belpolitika szélsőségeit. Újabban már Salvini Ligáját nevezik oroszbérencnek.

 

A különös házasság hátterében nem csak gazdasági de politikai okok is meghúzódnak. A felmérések szerint a Liga közel negyven százalékos népszerűségnek örvend, egy előrehozott választáson kis szerencsével átlépheti a 40 százalékot, az olasz törvények szerint így maga is megpróbálkozhat kormányalakítással.

 

Ezzel szemben a szélsőségből fősodrású párttá lett Öt Csillag 14-16 százalékon áll, de a trend azt mutatja, hogy leszállóágban van csillaga. Sok régióban már a 8-10 százalékot sem éri el támogatottsága. Hasonló a helyzet a Demokrat Párttal, amely Matteo Renzi kormányzása idején eljátszotta csaknem minden hitelét. Ez a két párt biztosan vesztett volna az időközi választáson, nem csoda, hogy minden eddigi politikai szabályt áthágtak annak érdekében, hogy koalíciós megállapodásra jussanak.

 

Az előrehozott választásokat kizárni azonban még így sem lehet. Ennek oka, hogy a Demokrata Párt koránt sem olyan egységes, mint most a lapok újraosztásánál tűnik. Nagy része jelenleg is kifogásolja az együttműködést az Öt Csillag Mozgalommal. Ha a Demokrata Pártban belső harcok alakulnak ki, az rá fogja nyomni a bélyegét a kormányzásra is. Érdemes kiemelni: maroknyi olyan olasz párt volt az elmúlt száz évben, amely teljes kormányzási ciklust bírt volna ki.

 

Körkép.sk/Komjáthy Lóránt

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!