Nyitókép forrása: dailyworld.in

 

Angela Merkel német kancellár szombaton utalást tett rá, hogy hivatali ideje 2021-es lejárta után visszatér az akadémiai életbe. A természettudományi doktorival rendelkező kancellárasszony a migránsválság kirobbanását követő politikai népszerűségvesztés során fokozatosan kiszorult a kulcspozíciókból, már pártja, a CDU elnöki posztját is átadta Annegret Kramp-Karrenbauernek.

 

A Reuters közlése szerint a lipcsei HHL Leipzig Graduate School of Management kereskedelmi magániskolán elmondott beszédében Merkel úgy fogalmazott:

 

„Minden egyetem, amely díszdoktori címet adott nekem, hamarosan hallani fog rólam, amikor már nem leszek kancellár”

 

 hirdetes_300x300  

Merkelnek ez a tizenhetedik díszdoktori címe. Az átadóünnepségen jelent volt Christine Lagarde is, az Európai Központi Bank következő elnöke, akit az Európai Tanács a júniusi rendkívüli csúcstalálkozóján nagyon nehéz döntés során választott ki. Hozzátesszük, Lagarde francia, megválasztása komoly csapás a németek által egész Európában megkövetelt szigorú költségvetési politikára.

 

„Vissza fogok térni” – folytatta a kancellárasszony – „és nem csak ilyen rövid időre mint ma. Egy kicsit tovább maradok”

 

mondta.

 

A Reuters elemzésében kiemeli, egyáltalán nem biztos, hogy Merkel kitölti teljes hivatali idejét. A német hárompárti kormánykoalíció rendkívül gyenge lábakon áll. Mind a jobbközép CDU/CSU koalíció, mind a szocdem SPD sok szavazót veszített, miközben a „szélsőjobb” AfD népszerűsége növekszik.

 

Merkel tavaly mondott le a CDU elnöki posztjáról, miután súlyos veszteségeket szenvedtek el a szövetségi választásokon. A 2005-től folyamatosan német kancellári székben ülő, 65 éves Merkel bejelentette, a mostani lesz az utolsó választási ciklusa a politikában.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!