Nyitókép forrása: twitter.com

 

Már bezárták a szavazóhelyiségeket Szászországban és Brandenburgban. A két kelet-német tartományban ma tartottak tartományi választásokat. Az első exit pollok és előrejelzések szerint mindkét szövetségi államban a második legerősebb politikai erővé vált a mainstream által szélsőjobboldalinak tartott AfD.

 

Az exit pollok szerint Szászországban továbbra is a CDU vezeti a prímet 32 százalékos eredménnyel. A második helyen az AfD-t jósolják 27,3 százalékkal. A többi párt közül csak a szélsőbalos Baloldal esetében számítanak 10 százaléknál nagyobb eredményre. A CDU egyébként az öt évvel ezelőtti eredményhez képest 7,1 százalékpontot veszt az előrejelzések szerint.

 

Brandenburgban érdekesebb a helyzet. Ott 27,2 százalékkal továbbra is a szocdem SPD maradhat a vezető politikai erő, ám a 2014-es 31,9 százalékos eredményhez képest ez komoly csapást jelent számukra – jelzi ugyanis, hogy a párt lehetőségei szűkülnek, pozitív fordulatot pedig nem tudtak kieszközölni.

 hirdetes_810x300  

 

Brandenburg második legerősebb pártjává várhatóan az AfD lép elő 22,7 százalékponttal, megelőzve a CDU-t (15,3 százalék) és a Zöldeket is (10,2 százalék).

 

Körkép.sk

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.