Nyitókép forrása:irishtimes.com

 

London beáldozhatja Észak-Írországot, Boris Johnson brit kormányfő pedig tiszteletben fogja tartani a parlament döntését, vagyis haladékot fog kérni a Brexitre – írta a Világgazdaság szerdán. A magyar gazdasági lap Szabó Barnabást, a Külügyi és Külgazdasági Intézet kutatóját kérdezte a brit helyzetről.

 

A szakértő elmondta, hogy Johnson stratégiája abból áll, hogy megmutassa a választóknak, ő mindent megtett annak érdekében, hogy Nagy-Britannia október végén elhagyja az Európai Uniót. A legutóbbi történések után már elmondhatja, hogy rajta kívül álló okok – történetesen a parlament, amely megkötötte a kezét, vagy Brüsszel, amely nem hajlandó engedni a feltételeiből – vezettek a Brexit ismételt elhalasztásához.

 

Szabó szerint a kemény Brexit, vagyis a megállapodás nélküli kilépés esélye ugyan nőtt, mégsem ez a valószínűbb forgatókönyv.

 hirdetes_300x300  

 

A brit kormányfő legfőbb célja kivenni a korábban megkötött megegyezésből az északír–ír határ nyitva tartását garantáló, úgynevezett backstopot. Erre megoldás lehet, hogy visszatérjenek az eredeti brüsszeli javaslathoz, amely szerint nem az egész Egyesült Királyság, hanem csak Észak-Írország maradna ideiglenes vámunióban az EU-val – véli a szakértő.

 

Hozzátette, hogy a backstop a Theresa May kormányát támogató északír DUP követelésére nagyon gyorsan lekerült a napirendről, de mivel október közepéig nem ülésezik a parlament, és a kormány masszív kisebbségben van, így Johnson számára nem létfontosságú a tíz északír képviselő támogatása.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!