Kornél, Soma
  • HUF: 400.10
  • USD: 1.04
  • 21 °C
  • 36 °C

Hirdetés (X)

Külügyek

Semjén: A Kárpát-medencei létezéshez nélkülözhetetlen a magyar nyelv

„Akkor tudunk Kárpát-medencei méretben létezni, ha nem hagyjuk, hogy szétessen a magyar nyelv".

Nyitókép: MTI/Krizsán Csaba

 

A magyar nyelv fontosságát emelte ki a Kárpát-medencei létezés szempontjából a nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes hétfőn Gödöllőn, a Szent István Egyetem tanévnyitó ünnepségén.

„Akkor tudunk Kárpát-medencei méretben létezni – kulturálisan, szellemileg és gazdasági értelemben is –, ha nem hagyjuk, hogy szétessen a magyar nyelv”

 

– mondta Semjén Zsolt.

 

A gondolkodás és a nyelv egymástól elválaszthatatlan: nem lehet gondolkodni valamin, amit nyelvileg nem tudunk kifejezni – tette hozzá a politikus. Megjegyezte: nem mindegy, hogy az a nyelv, amelyet a gondolkodáshoz használunk, milyen minőségű, és az sem mindegy, hogy anyanyelv vagy tanult nyelv.

 

A tudományok szempontjából különösen igaz mindez a külhoni magyarságra, hiszen szisztematikusan gondolkodni csak akkor lehet, ha azt „nyelvileg is jól ki tudjuk fejezni” – fűzte hozzá a miniszterelnök-helyettes.

 

Semjén Zsolt elmondta, a Szent István Egyetem kezdetektől vállalt küldetése, missziója teszi lehetővé, hogy Erdélyben, Kárpátalján, a Felvidéken és a Vajdaságban élő magyarok is tanulhassanak és gondolkodhassanak az anyanyelvükön.

 

A politikus úgy fogalmazott, a zseniális magyar nyelv teszi lehetővé, hogy az egyetemes magyar tudomány eredményeire a tudósok anyanyelvükön legyenek képesek. A Szent István Egyetem ez ügyben kifejtett missziójáért „nem lehetünk elég hálásak” – hangsúlyozta Semjén Zsolt.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Hirdetés (X)

Kövessen minket