Angéla, Petronella
  • HUF: 346.80
  • USD: 1.11
  • 11 °C
  • 21 °C
Külügyek

Négy uniós tagállam megállapodott a tengeren felvett migránsok elosztási mechanizmusáról

A többi uniós tagállamot is felszólították arra, hogy „vegyen részt a szolidaritást igénylő erőfeszítésekben”.

Nyitókép: Christophe Castaner francia, Luciana Lamorgese olasz belügyminiszter, Dimítrisz Avramopulosz, az Európai Bizottságnak a migrációs politikáért és uniós belügyekért, valamint az uniós polgárságért felelős tagja, Michael Farrugia máltai, Maria Ohisalo, az EU soros elnökségét ellátó Finnország belügyminisztere és Horst Seehofer német belügyminiszter (b-j) sajtótájékoztatót tart a  máltai Vittoriosa St. Angelo-erődjébe 2019. szeptember 23-án. (Fotó: MTI/EPA/Domenic Aquilina)

 

Megállapodott Németország, Olaszország, Franciaország és Málta a Földközi-tengeren felvett migránsok elosztási vészmechanizmusáról – jelentette be hétfőn Michael Farrugia máltai belügyminiszter.

 

A máltai tárcavezető szerint német, francia és olasz hivatali partnereivel sikerült egyezségre jutniuk a kérdésben egy közös dokumentumról, amelyet egy átfogóbb uniós megállapodás alapjául készülnek majd beterjeszteni az uniós belügyminiszterek következő tanácskozásán.

Hirdetés(x)

 

Maria Ohisalo, az EU soros elnökségét ellátó Finnország belügyminisztere hozzátette, hogy a most születetett megállapodás időben korlátozott és egyedül a Földközi-tengeren kimentett menedékkérőkre összpontosít.

 

Dimitrisz Avramopulosz, az Európai Bizottság migrációs ügyekért felelős tagja sürgette a többi uniós tagállamot, hogy támogassa az elosztási mechanizmust és „vegyen részt a szolidaritást igénylő erőfeszítésekben”.

 

„Sikerült szabályozást találni egy ideiglenes vészmechanizmusra (…), amely Olaszországon és Máltán segít”

 

– mondta Horst Seehofer német belügyminiszter, aki elégedettségét fejezte ki a megállapodással összefüggésben.

 

Seehofer szerint ehhez az együttműködéshez most sikerült kidolgozni a menedékkérők elosztására vonatkozó eljárások világos szabályait és határidőit. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a pontos elosztási kvótákról még egyeztetni fognak, mert ez a mechanizmusban résztvevő tagállamok számától függ.

 

Seehofer korábban kilátásba helyezte, hogy Németország befogadja a tengeren kimentett migránsok negyedét Olaszországból. A dpa német hírügynökség értesülései szerint Franciaország szintén ugyanennyi embert vehetne át Olaszországtól, de Horvátország, Finnország, Írország, Litvánia, Luxemburg és Portugália is jelezte részvételi szándékát ebben a mechanizmusban.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Kövessen minket