Evelin, Fülöp
  • HUF: 350.87
  • USD: 1.09
  • 12 °C
  • 23 °C
Külügyek

INF-szerződés – Kommerszant: Putyin rakétatelepítési moratóriumot javasolt a NATO-országok vezetőinek

Színfalak mögötti információk szerint a címzettek nem vették komolyan a moszkvai javaslatot

Nyitókép: themoscowtimes.com

 

Levélben javasolta múlt héten Vlagyimir Putyin orosz elnök a NATO-országok vezetőinek, hogy hirdessenek ki moratóriumot a szárazföldi állomásoztatású közepes és rövidebb hatótávolságú nukleáris rakéták európai telepítésére – közölte szerdán a Kommerszant című orosz gazdasági napilap.

 

Putyin indítványát az észak-atlanti szövetség mellett Kínához, valamint Federica Mogherini európai uniós külügyi és biztonságpolitikai főképviselőhöz és Jens Stoltenberg NATO-főtitkárhoz is eljuttatták.

 

Hirdetés(x)

Az újság szerint az orosz vezető a szárazföldi állomásoztatású közepes és rövidebb hatótávolságú rakéták betiltásáról szóló INF-egyezmény széthullása nyomán emlékeztetett arra, hogy Oroszország már bejelentette: úgy döntött, hogy nem telepít ilyen eszközöket európai területre.

 

Putyin ismételten a példa követésére szólította fel az Egyesült Államokat és szövetségeseit a NATO keretein belül.

 

A Kommerszant egy NATO-országbeli informátorra hivatkozva azt írta, hogy a szövetség meggyőződése szerint Oroszország már telepített ilyen osztályú fegyvereket a területére, ezért a címzettek nem vették komolyan a moszkvai javaslatot.

Az Egyesült Államok hivatalosan augusztus 2-án lépett ki az INF-szerződésből, amelyet szerinte Oroszország megsértett. Moszkva a vádat alaptalannak minősítette, és a maga részéről ugyancsak a megállapodással ellentétes fegyverek telepítésével és fejlesztésével vádolta meg Washingtont.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Kövessen minket