Nyitókép forrása: bloomberg.com

 

Törökország csapatösszevonásokba kezdett a török szjr határnak, néhány órával azután, hogy Recep Tayyip Erdogan államfő bejelentette, szárazföldi és légi hadműveletek kezdődnek az Eufrátesz keleti oldalán.

 

Az említett térséget az Egyesült Államokkal szövetséges kurd milícia ellenőrzi, akiket azonban a török kormány (mivel nagyszámú kurd kisebbség él az országban) terroristákként tart számon.

 

Erdogan elmondása szerint a hadműveletekre azért van szükség, hogy biztosítsa Törökország biztonságát a határ mentén (kurdok) illetve hogy minél hamarább hazatérhessen az országában élő több mint 3,6 millió szír menekült. A török tervek szerint a határtól délre – várhatóan uniós forrásokból is – menekültközpontok jönnének létre.

 hirdetes_810x300  

 

A korábbi közlések szerint Ankara 2 millió szír menekültet akar áthelyezni egy 30 kilométer széles zónába, amely az Eufrátesz  keleti felétől az iraki határig húzódnak, ezzel nem csak megszabadulna a jelentő migránstömegtől, de kisebb ütközőzónát hozna létre gyengítve a kurdok erejét.

 

A dolog érdekessége, hogy miközben az USA fegyverekkel látta el a kurdokat, akiknek segítségével sikerült csak visszaszorítani az Iszlám Állam erőit Szíriában, most közös légihadműveleteket kezd Törökországgal a biztonsági zóna létrehozása érdekében. Megjegyezzük, Törökország nem hagyott sok lehetőséget. Erdogan kerek-perec kijelentette, hogy ha nem a részben kompromisszumos biztonsági zóna elképzelése valósul meg, saját katonai akcióba kezd a térségben.

 

Az összecsapásokat valószínűleg nem lehet majd elkerülni, bár a kurdok az amerikai hadsereg jelenléte mellett elkezdte kivonni katonai erejét az érintett területekről. Egyes kurd csoportok szerint azonban Törökország a mostani betelepítési szándékával „meg akarja változtatni Északkelet-Szíria demográfiai összetételét”, ami gyakorlatilag – az ő olvasatukban – etnikai tisztogatást jelent.

 

Körkép.sk, MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!