Nyitókép forrása: foxnews.com

 

Szerda délután a török katonaság hivatalosan elkezdte a kurdok elleni hadműveleteket Északkelet-Szíria határai mentén. Az AP amerikai hjrügynökség szerint az amerikai katonák már elhagyták a területet, a kurdok azonban ellenállásra készülnek. Az első hírek légitámadásokról és robbanásokról számoltak be.

 

Recep Tayyip Erdogan török államfő szerda délután egy twitter bejegyzésben jelentette be, hogy elkezdődtek a török hadműveletek a török-szír határ mentén. Ahogy arról korábban beszámoltunk, Ankara egy 30-40 kilométer széles „biztonsági zónát” akar létrehozni, kettős céllal: ide telepítené be a Törökországban tartózkodó 3,6 millió szír menekültet, illetve kiszorítaná onnan az amerikaiak álta az Iszlám Állam ellen felfegyverzett kurdokat. Törökországban jelentős kurd kisebbség él, ha a szíriai kurdok véglegesen megvetnék a lábukat a határ mentén, akkor egy több országot érintő etnikai tömb jönne létre.

 

Szinte Erdogan twitter-üzenetével egyszerre robbantak az első bombák a szíriai Ras al-Ayn városánál, ahonnan török légitámadásokról érkeztek hírek, a török közszolgálati média pedig a kurd állások masszív bombázásáról számolt be.

 hirdetes_300x300  

 

Az egyébként teljesen kurd Szíriai Demokratikus Erk képviselői szerint a török vadászbombázók Szíria északi részén „kizárólag polgári területeket” céloztak meg, ami hatalmas pánikot okozott” a térségben. A kurdok felszólították a nemzetközi közösséget, hogy tegyenek eleget kötelességüknek, és akadályozzák meg a „humanitárius katasztrófát”. Az USA-t pedig arra kérték, hogy az érintett területek felett hozzon létre repüléstilalmi övezetet – erre aligha kerül sor, a legtöbb, amit Washington elért, hogy Törökországot kizárták a közös légtérkoordinációs rendszerből, ami korlátozza repülői csapásmérő képességét.

 

Bár korábban a török invázió ellen Oroszországnak nem volt kifogása, a hadműveletek meginulásával azonnal kritikusan nyilatkozott a dologról, és az egészért Washingtont tette felelőssé, kijelentve, hogy az USA „nagyon veszélyes játékot” űzött a kurdokkal.

 

A szír kormány elítélte a török beavatkozást, a hadműveletet a nemzetközi jog nyilvánvaló megsértésének nevezte, és azzal fenyegetett, hogy támadást indít a török csapatok ellen. Hozzátesszük, erősen kétséges, hogy a szír kormányerőknek van-e elég ereje, és ha van, megéri-e megtámadniuk a törököket – főleg, hogy Moszkva valószínűleg sem áldását sem támogatását nem adja egy ilyen lépésre.

 

A támadásnak törökökön kívül legjobban az Iszlám Állam dzsihadistái örülnek. A Stratfor hírszerző-ügynökség villámelemzése szerint az IÁ igyekszik kihasználni a török beavatkozást arra, hogy újra destabilizálja a régió. Nem véletlen, hogy a hadművelet megkezdésének napján  egy maroknyi IÁ-harcos támadást intézett a Szír Demokratikus Erők katonái ellen Rakkában, ahova jelentős kurd egységek vonultak vissza a törökök elől. Az IÁ állítása szerint 13 kurd katonával sikerült végezniük.

 

Közel sem biztos, hogy a törökök megállnak a határtól 30-40 kilométerre, ahogy azt korábban jelezték. Az Anadolu hírügynökség által közölt térképes ábra szerint a biztonsági sávon belüli terület csak ugródeszka egy jóval nagyobb, a kurdok által ellenőrzött szír terület  feletti ellenőrzés megszerzéséhez. A török elképzelés szerint a 40 kilométer széles biztonsági sávba csak 1-2 millió szír menekültet helyezhetnek el. A zóna Rakkáig és Deir Ez-Zorig történő kiterjesztésével akarják mind a 3,6 Törökországban tartózkodó szír áttelepíteni. Ezzel a kurdop által ellenőrzött és lakott szír terület a töredékére csökkenne.

 

Sárgával a kurdok lakta terület, rózsaszínnel a szír kormányerők által ellenőrzött régió. Vastag vörös összefüggő vonallal az eredetileg emlegetett 40 kilométer széles biztonsági sáv. Vörös szaggatott vonallal pedig a törökök által létrehozni és ellenőrizni akart kiterjesztett biztonsági zóna. Forrás: Anadolu

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!