Berta, Bettina
  • HUF: 345.07
  • USD: 1.19
  • 23 °C
  • 33 °C
Külügyek

Elkezdődött: Az USA vámintézkedést vezet be az európai árukkal szemben

Egy másfél évtizedes vitában született döntés

Nyitókép forrása: wsj.com

 

Az Egyesült Államok vámot vet ki több mint 7,5 milliárd euró értékű európai uniós árura arra válaszul, hogy az EU törvénytelen támogatásban részesítette a francia Airbus repülőgépgyártót. Az amerikai intézkedést a Világkereskedelmi Szervezet (WTO) is jóváhagyta.

 

Hirdetés(x)

A vámintézkedés 10 százalékos behozatali illetéket vet ki az európai repülőgépekre és 25 százalékos illetéket az uniós mezőgazdasági és ipari termékekre – írja a Reuters hírügynökség.

 

A büntetővámok elsősorban azokat az országokat célozzák, amelyek részt vesznek az Airbus repülőgépek gyártásában, tehát Németországot, Franciaországot, Nagy-Britanniát és Spanyolországot. Az amerikaiak vámmal sújtják az ír whiskyket, a francia borokat és a spanyol sajtokat.

 

Az Airbus inkorrekt állami támogatásáról szóló amerikai-uniós vita már 2004-től tart. A WTO határozata szerint mindkét fél megszegte a nemzetközi kereskedelmi egyezményeket (az amerikaiak is törvénytelen módon dotálták a Boeing gyárait). A WTO azonban egyelőre az amerikai büntetővámoknak adott helyt, az európaiaknak várhatón jövőre lesz esélyük elégtételt venni az amerikaiakon.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Kövessen minket