Orsolya
  • HUF: 363.04
  • USD: 1.18
  • 7 °C
  • 19 °C
Külügyek

Erdogan viszonylag kedvező alkut kötött: harc nélkül kaphat meg fontos területek Észak-Szíriában

Amerikai és orosz nyomásra Erdogan rábólintott egy átmeneti fegyverszünetre. A kurdok kapnak egy lélegzetvételnyi időt

Nyitókép forrása: foreignpolicy.com

 

Az Egyesült Államok és Törökország csütörtökön megállapodásra jutott a tűzszünetben, vagyis a kurdok elleni támadások egy időre vélhetően szünetelni fognak. A megállapodás keretében Törökország harc nélkül kap meg stratégiailag fontos területeket Északkelet-Szíriában. A paktum a Törökország elleni gazdasági szankciók felfüggesztését is tartalmazza.

 

Az ötnapos tűzszüneti megállapodást Mike Pence amerikai alelnök nagyon pozitívan értékelte. Pence Recep Tayyip Erdogan török államfővel tárgyalt az egyezményről. A tárgyaláson jelen volt a „másik Mike”, vagyis Mike Pompeo külügyminiszter is.

 

Az egyelőre kérdéses, hogy lehet-e tartós a fegyverszünet, Ankara célja ugyanis, hogy hadseregével egészen az iraki határig nyomuljon Szíria északi részén. Amennyiben Törökország megkapja amit akar, és a kérdéses területről kivonulnak a kurdok, akkor hajlandó elkötelezni magát a tartós fegyverszünet mellett.

 

A kurdok egyelőre úgy nyilatkoznak, hogy támogatják a fegyverszünet fenntartását.

 

A török offenzívának legkevesebb 73 civil halottja van. A törökök oldalán szíriai „ellenzéki” erők is harcolnak, amelyek között azonban szélsőséges iszlamista csoportok is vannak, akik nem kímélik sem a civileket, és a híradások szerint az eddig kurdok által börtönben tartott, Iszlám Állam mellett harcoló dzsihadistákat szabadon engedik.

 

Közben az amerikai hadsereg  szervezett módon adja át helyet több kulcsfontosságú városban az orosz katonaságnak. A szír polgárháborúban eddig szemben álló felek a kurdok védelme érdekében kötöttek alkut. Kobane városa gyakorlatialg már orosz ellenőrzés alatt áll.

 

A szír kormányerők, akik ellen az USA nemrég még a szír lázadókat támogatta, szintén a kurdokkal szövetségben vonult be Manbídzs és Rakka városokba – mindkettő stratégiai fontosságú település. Az orosz térfoglalás nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a törökök nyomás alatt érezzék magukat és ezért megegyezésre törekedjenek a tűzszünet kapcsán. A Geopolitical Futures szakportál elemzése szerint Moszkva azt kérte Ankarától, hogy a tervezett 30 kilométer széles biztonsági határsáv helyett elégedjen meg 10 kilométeres sávval.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Kövessen minket