Nyitókép forrása: sme.sk

 

Peter Pellegrini (Smer) szlovák kormányfő a mai uniós csúcs utáni sajtótájékoztatón elégedetlenségének adott hangot, amiért főleg Franciaország ellenkezése miatt Észak-Macedónia és Albánia nem kapott meghívást az uniós csatlakozás megkezdésére.

 

Arra az újságírói kérdésre, hogy ha 2004-ben is Macron lett volna a francia elnök, Szlovákia beléphetett volna-e az EU-ba, Pellegrini azt válaszolta: „Hál’ Istennek nem ő volt az elnök”.

 

A Visegrádi Egyébként támogatja a Nuygat-Balkán országainak csatlakozását az Európai Unióhoz. Jelenleg az uniós tagállamok közül nyíltan kizárólag Franciaország ellenzi a bővítést. Valószínűleg azért, mert jelen körülmények között az országvezetők közül az ő pozíciója gyengülne leginkább, ha tényleg elindulna a bevándorlás Albániából.

 hirdetes_810x300  

 

A jelenleg hatályos szabályozás szerint, ha a balkánról érkeznek is illegális bevándorlók, azokért az a sschengeni ország felel, akinek határánál először az EU területére léptek. Ha Albánia belépne az EU-ba, a nyugati országok nem tudnának „mazsolázgatni” a bevándorlók közül (és visszaküldeni a munkára nem fogható migránsokat Schengen keleti országaiba…).

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!