Nyitókép: napi.hu

 

Boris Johnson brit kormányfő visszavonná az EU-val kötött Brexit-megállapodás törvényjavaslatát, és előrehozott választásokat írna ki, ha a londoni parlament nem aszerint jár el, amit a kormány elvár tőle.

 

A brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszerét rögzítő megállapodás elfogadása soha nem látott mértékben erősítené meg Nagy-Britannia szuverenitását, és minden eddiginél több döntési jogot telepítene vissza a brit demokratikus intézmények hatáskörébe – jelentette ki Boris Johnson brit kormányfő.

 

A konzervatív párti politikus a Brexit-megállapodásról szóló törvénytervezet kedd délutáni alsóházi vitáját megnyitó felszólalásában kijelentette azt is, hogy az egyezmény törvénybe iktatásával már a jövő héten le lehetne állítani a megállapodás nélküli, rendezetlen kilépés következményeinek elhárítását célzó előkészületeket.

 hirdetes_300x300  

 

A Brexit-megállapodás ratifikálásának tervezetét Johnson kormánya előző éjjel terjesztette be az alsóháznak, rendkívül feszes elfogadási menetrenddel együtt, amelynek alapján a tervezet második és harmadik olvasatbeli alsóházi elbírálása akár csütörtökre befejeződhet.

Kedd este a sok képviselő által élesen bírált menetrendről külön szavazás lesz. A Downing Street jelezte, hogy ha az alsóház ezt elveti, a kormány a tervezet egészét visszavonja és elkezdi az előrehozott választások előkészítését.

 

Ha nem sikerül betartatni a kormány által szabott időrendet, akkor Johnson várhatóan kihasználná azt a jogi lehetőséget, mely szerint feloszlatná a parlamentet, ha a képviselők kétharmada ezt támogatja. Így járt el 2017-ben Theresa May is, és íratott ki előrehozott választásokat.

 

Ha ez nem jönne össze, még mindig megkérheti a konzervatív képviselőket, hogy nyújtsanak be bizalmatlansági indítványt saját kormányukkal szemben – így elég lenne az egyszerű többség a kormány megbuktatásához, de jelenleg az ellenzéki képviselőkre is szükségük lenne, miután a toryknak nincs meg a szükséges többségük.

 

MTI, napi.hu, Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!