Nyitókép: bostonreview.net

 

Németország lakosságának 27 százalékára és a német társadalom elitjének 18 százalékára jellemző az antiszemita gondolkodás – mutatta ki egy felmérés.

 

A Zsidó Világkongresszus (WJC) megbízásából készített reprezentatív felmérés szerint a 83 milliós országban 41 százalék ért egyet azzal az állítással, hogy a zsidók túl sokat beszélnek a holokausztról, 22 százalék véli úgy, hogy a zsidók elleni gyűlölet oka a zsidók magatartásában keresendő, és 12 százalék tartja helytállónak azt a kijelentést, hogy a világban dúló legtöbb háborúért a zsidókat terheli a felelősség.

 

 hirdetes_810x300  

A társadalmi elitként meghatározott csoportban – a felsőfokú végzettséggel és évi legkevesebb 100 ezer eurós jövedelemmel rendelkezők körében – is erősen elterjedt az antiszemita gondolkodás számos klasszikus eleme. Így például a németországi elit 28 százalékának az a meggyőződése, hogy a zsidóknak túl nagy befolyásuk van a gazdaságban, 26 százalék vallja azt, hogy a zsidók túl nagy hatalommal bírnak a világpolitikában, és a német elit majdnem minden második tagja, 48 százaléka úgy véli, hogy a németországi zsidók hűségesebbek Izraelhez, mint Németországhoz – ismertette a felmérés eredményeit a Süddeutsche Zeitung című lap.

 

Ronald S. Lauder, a WJC elnöke az adatokat értékelve hangsúlyozta, hogy az antiszemitizmus kritikus szintet ért el Németországban. Mint mondta, legfőbb ideje, hogy „a teljes német társadalom állást foglaljon, és szembeszálljon az antiszemitizmussal”.

 

A felmérés azt is kimutatta, hogy a németek harmada szerint nem bánnak jól a zsidókkal az országban. Kimutatták azt is, hogy a lakosság 44 százalékát aggodalommal töltik el a zsidó emberek és zsidó intézmények elleni erőszakos cselekmények. Megállapították továbbá, hogy a németek 25 százaléka egyetért azzal az állítással, hogy ismét történhet Németországban „valami olyasmi, mint a holokauszt”.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.