Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

 

Magyarország abban érdekelt, hogy a nyugati világ és Oroszország kapcsolata jó legyen. Ha együttműködés van Kelet és Nyugat között, azzal Magyarország mindig nyer – erről beszélt Orbán Viktor miniszterelnök, miután tárgyalt Vlagyimir Putyin orosz elnökkel.

 

Orbán Viktor hozzátette, már hagyomány, hogy minden évben tartanak orosz–magyar csúcsot azzal a céllal, hogy mindig lépjenek egyet előre a gazdasági és politikai kapcsolatok. Orbán Viktor a politikai együttműködés kiemelt területei közé sorolta a keresztény közösségek védelmét, a migráció megállítását és például a NATO és Oroszország közötti együttműködés javítását.

 

 hirdetes_300x300  

„Magyarország abban érdekelt, hogy a Nyugat és Oroszország közötti együttműködés minél inkább javuljon”

 

– jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök, miután szerdán Budapesten tárgyalt Vlagyimir Putyin orosz elnökkel.

 

Orbán Viktor a közös sajtótájékoztatón azt mondta: ha Európa nyugati és keleti fele, ha a NATO és Oroszország közötti kapcsolatok jók, akkor azzal Magyarország is nyer.

 

A miniszterelnök arról is beszélt, hogy hosszú évekre visszanyúlik az a gyakorlat, amely szerint minden évben tartanak magyar–orosz magas szintű találkozót.

 

A magyar–orosz politikai együttműködésre is kitért Orbán Viktor, hangsúlyozva, hogy annak kiemelt területei között van a keresztény közösségek védelme szerte a világban, valamint a migráció, ugyanis mindkét ország ismeri az abban rejlő veszedelmeket.

 

Magyarország fontos partner a gázszállításban

 

Oroszország fontos partnernek tekinti Magyarországot az Európába irányuló gázszállításban – hangsúlyozta az orosz elnök szerdán Budapesten.

 

Vlagyimir Putyin kiemelte: már több éve működik a két ország közötti együttműködést a legmagasabb szinten lehetővé tevő mechanizmus, amely sikeres, főleg a kereskedelmi és a gazdasági kapcsolatok tekintetében. Hozzátette: törekszenek a gazdasági kapcsolatok diverzifikálására, bár továbbra is az energetika van az első helyen.

 

Az orosz elnök közölte: tárgyaltak a közel-keleti és észak-afrikai keresztény közösségek helyzetéről. Oroszország kész az együttműködésre a keresztények támogatásában – mondta Vlagyimir Putyin, elfogadhatatlannak nevezve, hogy bárkit a vallási meggyőződése miatt üldözzenek.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!