Nyitókép: TASR

 

A cseh ügyészség múlt héten elrendelte az 1948 márciusában elhunyt csehszlovák külügyminiszter, Jan Masaryk halálának kivizsgálását. A Právo napilapot erről Michal Muravský, az esetet felügyelő ügyész tájékoztatta.

 

Az eset újravizsgálásának okát az a hanganyag képezi, amelyen a Masaryk testére rátaláló rendőr tesz vallomást. Az esetet ismét a cseh rendőrség alá tartozó Kommunizmus Bűntetteit Vizsgáló Hivatal fogja vizsgálni.

 

 hirdetes_300x300  

A rendőr szerint manipuláltak Masaryk testével

 

Muravský szerint az ügyészség arra a megjelent állításra reagált, mely szerint új ismeretek kerültek napvilágra az 1948-ban elhunyt Jan Masarykkal kapcsolatban.

 

Az új ismeretek alatt annak a megboldogult Vilibald Hofmann rendőrnek a hangfelvételét értette, aki elsőként volt jelen a tett helyszínén, vagyis a prágai Černín-palota udvarában.

 

Az 1968-as amatőr hangfelvételen Hoffmann azt állítja, halála után manipuláltak Masaryk testével. A miniszter holttestét a fényképek készítése miatt másképpen állították be, mint ahogyan eredetileg a földön feküdt.

 

A Hofmann-féle hangfelvételre idén októberben Václava Jandečková kutatónő hívta fel a figyelmet, aki a Český rozhlas Plus műsorában a miniszter felderítetlen halálával foglalkozik.

 

„Vilibald Hofmannt 1948. március 10-én elsőként hívták oda a Černín-palota udvarába. A tett helyszínét és a bejáratot kellett bebiztosítania“

 

mondta Jandečková, aki szerint Hofmannak látnia kellett, hogy hogyan nézett ki reggel a Černín-palota és mi történt ott valójában.

 

Fotó: Blesk.cz

 

Az 1968-as hangfelvételen Hofmann azt állítja, hogy a Masaryk testéről készült hivatalos fénykép – amit a nyomozati aktához is hozzácsatoltak – nem az eredeti állapotot tükrözi.

 

 „Az nem az eredeti fénykép. Azon a fényképen az elhunytat olyan pozícióba állították be, hogy le tudják fotózni“

 

– hallható a felvételen.

 

Amikor Hofmannak megmutatták a fényképet, azt mondta: „Ez nem a valódi, ez a módosított“.

 

Rejtélyes körülmények között halt meg

 

Az első csehszlovák államfő, Tomáš Garrigue Masaryk fia március 10-én halt meg rejtélyes körülmények között. Jan Masaryk csehszlovák külügyminiszter holttestét a Černín-palota ablaka alatt találták meg, ahova állítólag a fürdőszobája ablakából esett ki.

 

A közkedvelt miniszter halálával kapcsolatban három elmélet született. Az első elmélet szerint – amivel a rendőrség Masaryk halála után lezárta az ügyet – egy szerencsétlen balesetről volt szó, melynek során Masaryknak megcsúszott a lába a párkányon és kiesett az ablakon. Hogy valaki elől futott-e vagy sem, arra azóta sem derült fény.

 

A másik elmélet szerint Masaryk öngyilkosságot hajtott végre, mert valaki közvetve vagy közvetlenül arra kényszerítette, hogy ugorjon ki az ablakon. Mindezt egy törvénytelen házkutatás okozhatta, ami Masarykot megijesztette.

 

A harmadik és egyben legújabb elmélet szerint gyilkosság történt. Vagyis Masarykot egy ismeretlen tettes kidobta az ablakon, vagy olyan erősen bökte meg hátulról, hogy kizuhant.

 

Postoj.sk/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!