Nyitókép forrása: a bevándorlásellenes Pegida-mozgalom 2014-es tüntetése/BBC.com

 

Húsz év múlva minden harmadik német állampolgár bevándorló gyökerekkel rendelkezik majd – írta a minap a Die Welt német lap internetes kiadása. November elején jelent meg a német titkosszolgálatok éves jelentése az aktuális fenyegetésektől.

 

A német hírszerzési jelentés közlése szerint Németországban 2017 augusztusa óta nem történt iszlamista indíttatású terrorcselekmény, így most a jobboldali szélsőséges csoportok megerősödésére hívják fel a figyelmet, amelyek „diverzifikálódnak, összetettebbekké válnak és egyre aktívabb online jelenlétet mutatnak.”

 

Azt is leszögezik, hogy ismereteik szerint a német állampolgárságú Iszlám Állam harcoló dzsihadisták egyelőre nem jutottak ki az észak-szíriai, a török offenzíváig kurdok által őrzött börtönökből. Ezek azonban kizárólag azok a dzsihadisták, akik korában a hatóságok látóterébe kerültek.

 hirdetes_300x300  

 

Végül azt is megjegyzik, hogy a Németország területén zajló nemzetközi kémkedés aktivitása újra hidegháborús szintre emelkedett.

 

Politikai kérdés

 

A jobboldali szélsőségeknek szánt figyelem nem véletlen. A nyáron egy jobboldali szélsőséges támadó meggyilkolt egy bevándorlás-párti politikus, Walter Lübcke-t. Az ügy természetesen politikai vihart kavart, ráadásul a hatóságok által az iszlamista hátterű terrorcselekménynek ítélt bűncselekmények száma valóban lecsökkent.

 

A politikai nyomásgyakorlás azonban a német hírszerző ügynökségét, a Bundesamt für Verfassungsschutzot is arra kényszerítette, hogy a jobboldali radikálisok kerüljenek a célkeresztjébe, emiatt 300 új munkahelyet hoznak létre csak a szélsőjobbos mozgalmak megfigyelésére. A német titkosszolgálat 24 ezernél is több jobboldali radikálist tart számon, ezek fele szerintük hajlamos politikailag motivált erőszakos bűncselekmények elkövetésére.

 

Tény, hogy a jobboldali radikális mozgalmak Németországban is felerősödtek, bár nehéz megérteni, hogy a mértéktelen bevándorlást pártoló politikusok miért csodálkoznak ezen. A Welt német lapnak nyilatkozó migrációkutató, Herbert Brücker szerint Németország néhány évtized múlva a német lakosság elképesztően megosztott lesz származás szempontjából.

 

„Jelenleg nagyjából a Németországban élők negyedének vannak migráns gyökerei. (…) Húsz év múlva ez az arány 35 százalékra de akár 40 százalékra is emelkedhet”

 

fogalmazott Brücker. Kiemelte, hogy a városokban ezek az arányok sokkal markánsabban lesznek, Frankfurt esetében például 2040-re 65-70 százalékos bevándorló-gyökerű túlsúlyt jósol.

 

Évi négyszázezer migránsra van „igény”

 

Miközben a hatóságok a migráció biztonságpolitikai kockázataira hívják fel a figyelmet, a gazdasági szakértők és a gazdasági érdekcsoportok fokoznák a bevándorlást Németországba – amellyel, közvetve, növelik a társadalmi feszültségeket és a fentebb említett jobboldali radikálisok megerősödését.

 

A német Munkaügyi Kutatóintézet (IAB) közlése szerint Németországnak ugyanakkor évi 400 ezer bevándorlóra van szüksége 2060-ig, hogy a gazdaság igényeit kielégítse. Magyarul: ennyi migránsra van szükség, hogy a ne szálljanak el a bérek, legyen elég (elviselhetően drága) munkaerő, és hogy ne omoljanak össze az állami ellátórendszerek a nagylelkű juttatások, nyugdíjak és időskori ellátás súlya alatt.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.